Τουρκία: Συζητήσεις για την αγορά S-400

Υπάρχουν συζητήσεις Τούρκων αξιωματούχων και εκπροσώπων της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας Rostech η οποία κατασκευάζει το προηγένο αντιεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα S-400, για την αγορά του και την ένταξή του στο οπλοστάσιο της γείτονος, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του διευθυντής της εταιρείας, Σεργκέι Τσεμεζόφ, στο  πρακτορείο ειδήσεων “Σπούτνικ”. Συμπλήρωσε, πως αυτό που συζητούσαν πλέον, οι δύο πλευρές ήταν το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας.

“Πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους για την αγορά και την πώληση οπλικών συστημάτων, επειδή υπάρχουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που αρνούνται να μας πουλήσουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ή να μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την εθνική μας ασφάλεια”, είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Τουρκικές αντιπροσωπείες συζήτησαν τις λεπτομέρειες της αγοράς και της μεταφοράς τεχνολογίας και συμπαραγωγής του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς  S-400!

Η συμπαραγωγή του συστήματος S-400 μπορεί να διαρκέσει χρόνια, και οι πηγές μου επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία είναι  έτοιμη να στείλει μια συστοιχία πυραύλων στην Τουρκία μόλις φτάσουμε σε συμφωνία” γράφει ο δημοσιογράφος Μ.Gurer στην Sabah.

Σήμερα η εφημερίδα Sabah, αναφέρει ότι υπάρχουν προχωρημένες “συζητήσεις” που έχουν αποκτήσει μια νέα διάσταση για  την πιθανή αγορά και συμπαραγωγή  από την Τουρκία, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Αξίζει να σημειώθεί ότι υπήρχε και το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία T-LORAMIDS που ξεκίνησε όταν η αμυντική υπηρεσία προμηθειών της Τουρκίας (SSM) επέλεξε το κινεζικό σύστημα της (CPMIEC) FD-2000 (HQ-9), για συμπαραγωγή .
Λόγω όμως των ισχυρότατων πιέσεων του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο του 2015, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ακυρώθηκε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά αυτή τη φορά οι πηγές προέρχονται από τη Ρωσία, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο της απόκτησης του S-400 από την Τουρκία υπαρκτό.
Η πρώτη χώρα εκτός της Ρωσίας που έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι η Κίνα, με τη σχετική σύμβαση να έχει υπογραφεί την άνοιξη του 2015 έναντι τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά Νέα