Τουρκία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή

AP Photo/Michel Euler

Στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και στην ενίσχυση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι έπειτα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπογραμμίσει την ώθηση της Άγκυρας για καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, δεδομένου ότι βαθαίνει η ρήξη με την Ουάσιγκτον.

Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Οι επενδυτές ανησυχούν και για την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την κρατικής πλειοψηφίας Halkbank, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο για φερόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

«Αυτά τα βήματα που ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα, θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση», πρόσθεσε.

Ο Αλμπαϊράκ είπε πως η Τουρκία θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα φάση όπου το εμπόριο με την Ένωση θα είναι πιο σημαντικό.

Τα πρόσφατα μονομερή βήματα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εν προκειμένω τη Γαλλία, είναι πιο σημαντικές από ποτέ, είπε.

Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης πως Γαλλία και Τουρκία τάσσονται και οι δύο κατά μονόπλευρων αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν, και πως αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα