Τουρκία: Απορρίφθηκε η έφεση του Αμερικανού πάστορα

Το δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου βρίσκεται αντμέτωπος με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Ο Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.

Ο δικηγόρος του Άντριου Μπράνσον, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, είπε στο Reuters ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου. Χθες είχε ζητήσει την απελευθέρωση του πελάτη του και την άρση της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία.

Η δίκη του Μπράνσον αναμένεται να επαναληφθεί την 12η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η υπόθεση του πάστορα έχει εξελιχθεί σε μία Αμερικανοτουρκική διαμάχη, με τις δύο πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους.

«Η χρήση από τις ΗΠΑ απειλητικής γλώσσας εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και ασεβής, δεδομένων των δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων» επεσήμανε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον διαφιλονικούν για μία σειρά θεμάτων, όπως η αγορά ρωσικών πυραύλων, η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους και η έκδοση του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Νέα