Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 28th, 2016

Τουρκία:«Μαύρο» σε εκατοντάδες ΜΜΕ με προεδρικό διάταγμα

left.grsitesleft.grfilesstyleslargepublic418097fe79404fd1b2418a942f8451ed_18-1e310176286200ff909ae5be1ffa8d2dbd7114e3-858x350_cΠαρελθόν είναι από σήμερα το μεγαθήριο που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και περιλάμβανε μέσα και ομίλους μέσων ενημέρωσης που ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Συγκκριμένα,με προεδρικό διάταγμα, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν,16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.

Μεταξύ των εφημερίδων που έκλεισαν είναι και η «Ταράφ». Απόψε προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν». Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε διορίσει επιτροπεία στην εν λόγω εφημερίδα, η οποία με το σημερινό διάταγμα έκλεισε οριστικά.

Την ίδια στιγμή, συνολικά 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων τις οποίες εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης και 16ης Ιουλίου.

Παράλληλα, σήμερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας για την αναδιάρθρωση στις ένοπλες δυνάμεις. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα βρίσκονται οι προαγωγές και οι απολύσεις στελεχών του τουρκικού στρατού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo