Τουρκία:Ετοιμάζει δημοψήφισμα για αλλαγή συντάγματος ο Ερντογάν

7667-1Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας και την αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία ενδέχεται να διεξαχθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποσντάγ.

Ένας πρόεδρος με περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα βαθιά διχαστικό θέμα στην Τουρκία, με τους υποστηρικτές του να ισχυρίζονται ότι θα προσφέρει στο κράτος των 78 εκατομμυρίων κατοίκων την ισχυρή διακυβέρνηση που χρειάζεται και τους αντιπάλους του να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο διολίσθησης στην απολυταρχία.

«Αν το κοινοβούλιο βάλει το θέμα στην ατζέντα του και λάβει μια γρήγορη απόφαση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί γρήγορα, ακόμη και πριν από την άνοιξη», δήλωσε ο κ. Μποσντάγ στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό, κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκουρδικό, αριστερό – κεντροαριστερό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι αντίθετα στην κατάργηση του κοινοβουλευτικού συστήματος και κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Τούρκων επίσης δεν επιθυμεί την αλλαγή.

Όμως ο κ. Ερντογάν βασίζεται στο κύμα πατριωτισμού που έχει αναζωπυρωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο εδραίωσε την εξουσία και τη δημοτικότητά του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το κεμαλικό, ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) άφησε να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει το προεδρικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο θα κερδίσει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

«Από τις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατάλαβα ότι θα στηρίξει την πρόταση για προεδρικό σύστημα στην κοινοβουλευτική διαδικασία», εξήγησε ο κ. Μποσντάγ.

Σχετικά Νέα