Τι είπαν στη συνάντηση Τσίπρας-Ντομπρόβσκις

tsintobΣτη συνάντηση που είχαν ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα της περιόδου και τα αγκάθια που παραμένουν μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης,με  τα «κόκκινα δάνεια», την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας να δεσπόζουν στη συνομιλία τους.

Ειδικότερα,ο Βάλντις Ντομπρόβσκις  ανέφερε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Τώρα,σχετικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Υπογράμμισε δε, ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι συζήτησε και το προσφυγικό με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες,όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα ,ο πρωθυπουργός του επισήμανε ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς.

Τέλος,ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διάθεση κατανόησης απο τους θεσμούς,θέτοντας σαν αναγκαία συνθήκη την πολιτική σταθερότητα,σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Ο αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις αύριο Τρίτη, 27/10, θα συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το «InnovAthens». Στην επίσκεψη αυτή ο αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Σχετικά Νέα