Τι αλλάζει για τους υπαλλήλους του Δημοσίου:Αξιολόγηση-Κινητικότητα-Μισθολόγιο

dypΣε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ.Βερναρδάκης,ξεκαθάρισε σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης,ότι «το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις», ενώ επανέλαβε, ότι όσοι έχουν περάσει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.Παράλληλα,υποστήριξε ότι η κινητικότητα θα είναι εθελοντική και χαρακτήρισε τις αποσπάσεις, διοικητική τρέλα λέγοντας ότι δεν μπορούν να χρονίζουν για έξι μήνες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι  το νέο σύστημα κινητικότητας θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και τις επιλογές κάθε υπαλλήλου,ενώ οι κενές θέσεις θα ανακοινώνονται online και θα επιχειρείται να «κουμπώσουν» με την ειδικότητα και τα προσόντα των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων. «Εάν οι κενές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό, τότε θα γίνονται προσλήψεις» δήλωσε.

Σχετικά με την αξιολόγηση ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι πλέον η διαδικασία «δεν θα αφορά μια ατομοκεντρική αξιολόγηση, αλλά θα είναι μια αξιολόγηση δομών, προσφερόμενου έργου, μέσα στην οποία και οι ατομικές αξιολογήσεις θα συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογούν, στη γενική αξιολόγηση του έργου της δομής».

«Η αξιολόγηση δεν θα είναι ούτε τιμωρητική, ούτε εποπτική. Θα συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας, στην καλύτερη περιγραφή της εργασίας του καθενός, ανάλογα με τα προσόντα του, τις ιδέες του, τις δεξιότητές του. Για να τον κάνει καλύτερο ή για να τον αξιοποιήσει σε μια θέση που μπορεί να είναι περισσότερο παραγωγικός» εξήγησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τώρα,αναφορικά με την μισθολογική κλίμακα ο ίδιος ανέφερε ότι θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο, δηλαδή «θα μπορεί κανείς να έχει βαθμολογική εξέλιξη, χωρίς να σχετίζεται με τη μισθολογική του εξέλιξη ή το αντίστροφο».
Προσθέτοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός στο μισθολόγιο του δημοσίου, δηλαδή «μια καταρχής ενοποίηση ομοειδών μισθολογίων» και «μια μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια δουλειά».

Ο κ. Βερδαρδάκης ανέφερε ότι παρότι τα πλαίσια είναι πολύ στενά «θα κοιτάξουμε πρώτον να μην υπάρχει μείωση στο βασικό μισθό του Δημοσίου, αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης ότι για μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων,εστιάζοντας  στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων,τονίζοντας ότι  θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά όργανα.

Σχετικά Νέα