Τι ακριβώς είπε ο Ερντογάν για Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κύπρο

Turkish Supporters are silhouetted against a screan showing President Tayyip Erdogan during a pro-government demonstration in AnkaraΟι αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα έγιναν το Σάββατο το βράδυ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του, στη Ριζούντα της βορειοανατολικής Τουρκίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αποδελτίωση της ομιλίας του στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσπαθώντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον και την άμεση εμπλοκή της χώρας του στις εξελίξεις σε Ιράκ καιΣυρία, έκανε λόγο για διάκριση ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των χωρών και στα «σύνορα της καρδιάς».

«Τα θεσμοθετημένα σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς, πρέπει να κάνουμε αυτή τη διάκριση. Προφανώς και σεβόμαστε τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε το επιτρέπουμε. Κάποιοι μας ρωτούν «γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ, γιατί νοιάζεστε για τη Συρία» (…) Είναι όμως δυνατό να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι (σ.σ. πόλη της Γεωργίας);  Είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι (σ.σ. πόλης της ανατολικής Ροδόπης στη Βουλγαρία); (…) Βρίσκεις ένα αποτύπωμα των προγόνων μας σε κάθε βήμα σου στη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Θράκη στην ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αφού αναφέρθηκε στη Μοσούλη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς μας στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. (…) Αλλιώς, θα νιώθαμε ντροπιασμένοι τόσο ενώπιον της ιστορίας μας όσο και ενώπιον των αδελφών μας που ζουν εκεί, των οποίων οι καρδιές χτυπούν μαζί με τις δικές μας».

Πηγή:Naftemporiki.gr

Σχετικά Νέα