Τη μη συμμετοχή της δήλωσε η Δανία στο σύστημα κατανομής προσφύγων σε χώρες της ΕΕ

Migrants storm into a train at the Keleti train station in Budapest, Hungary, September 3, 2015 as Hungarian police withdrew from the gates after two days of blocking their entry.         REUTERS/Bernadett Szabo

H υπουργός Ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ  όταν ρωτήθηκε  δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Δανίας Ritzau πως δεν θα συμμετάσχει σε ένα κεντρικό σύστημα κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,”Δεν θα αποτελέσουμε μέρος της κατανομής των 160.000 προσφύγων” είπε.

Όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, η Δανία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εξαιρεθεί από την πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η  υπουργός  εκτίμησε”Νομίζω πως πρέπει να δούμε πως υπάρχει ήδη μια ανεπίσημη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη” και “τοποθετούμαστε ήδη πολύ ψηλά”.Σύμφωνα με τη Eurostat,η  Δανία έχει δεχθεί σχεδόν 15.000 αιτήσεις ασύλου το 2014. Σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήταν φέτος η πέμπτη χώρα της ΕΕ στις αιτήσεις ασύλου μπροστά από τη Γερμανία.

Σημειώνεται,πως στην εξουσία βρίσκεται από τον Ιούνιο μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει δεσμευθεί να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία για τη μετανάστευση ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του δανικού Λαϊκού Κόμματος, ενός αντιμεταναστευτικού σχηματισμού που εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές.Για παράδειγμα, η Κοπεγχάγη αγόρασε τη Δευτέρα διαφημιστικό χώρο σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου προκειμένου να προειδοποιήσει τους πρόσφυγες ότι “αποφάσισε να σκληρύνει τους κανόνες”, μειώνοντας κυρίως τα επιδόματα.

Παράλληλα,η Φινλανδία αποδέχεται το 2% αλλά παραμένει αντίθετη στο υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων σχεδιάζοντας να περικόψει και τα προσφυγικά επιδόματα.

Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια πολιτική και οικονομική πρόκληση για τον νέο, κεντροδεξιό συνασπισμό στη Φινλανδία εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας σε μια οικονομία που έχει πληγεί από την ύφεση.”Μπορούμε να προχωρήσουμε (με τις ποσοστώσεις της ΕΕ) σε εθελοντική βάση, αλλά όχι καταναγκαστικά”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του οποίου “Φινλανδοί” έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερων μεταναστευτικών ελέγχων.

“Η αύξηση των εξουσιών της ΕΕ σε αυτό το θέμα δεν θα είναι καλό πράγμα, δεν θα δουλέψει… Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις με τη διεθνή συνεργασία και τη συνεργασία της ΕΕ, θα έχουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να κινούνται διά μέσου των συνόρων χωρίς κανένα συντονισμό”.Ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρμπο πρόσθεσε πως πιστεύει πως πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παρόμοιες σκέψεις για την πολιτική των ποσοστώσεων.

Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που έρχονται στη Φινλανδία αναμένεται να φθάσει τις 30.000 φέτος, σε σύγκριση με μόλις 3.600 το 2014.Η φινλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το επίδομα των αιτούντων άσυλο που καταβάλλει σε μετρητά και το οποίο ανέρχεται τώρα σε 316 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα που είναι μόνος του χωρίς να περιλαμβάνονται τα γεύματα. Σκοπεύει επίσης να περικόψει τα επιδόματα κοινωνικής ενσωμάτωσης.Ο Όρπο δήλωσε πως “Με τόσους αιτούντες άσυλο και την πολύ αδύναμη κατάσταση της οικονομίας, θα το μελετήσουμε. Η εκτίμησή μας είναι πως (το επίδομα σε μετρητά) μπορεί κάπως να μειωθεί”.

Η κυβέρνηση του Ελσίνκι σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και τον φόρο εισοδήματος στα υψηλά κλιμάκια ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αύξηση των μεταναστευτικών εξόδων.

 

Σχετικά Νέα