Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία εξέφρασε ο Κέρι

tzon-keri

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία τις επόμενες δύο ημέρες εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από την Γενεύη.

«Ελπίζουμε να καταφέρουμε κάποια πρόοδο», τόνισε ο κ. Κέρι λίγο πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Γιούντεχ. «Είναι κρίσιμες ώρες αυτές, προσβλέπουμε στην συνεργασία της Ρωσίας και προφανώς αναμένουμε να ακούσει το καθεστώς τη Ρωσία και να απαντήσει» πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του αμερικανού υπ. Εξωτερικών στη Γενεύη διοργανώθηκε εσπευσμένα έπειτα από τηλεφώνημα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Στάφαν ντε Μιστούρα, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, προκειμένου να διασωθεί η δίμηνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, μετά από τις έντονες μάχες των τελευταίων ημερών στο Χαλέπι.

Ο κ. Γιούντεχ από την πλευρά του περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπίου ως «εξαιρετικά ανησυχητική» και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση των συρράξεων για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Πρέπει να συζητήσουμε την επί εδάφους κατάσταση σήμερα, κατοχυρώνοντας μια εθνικής εμβέλειας παύση εχθροτήτων η οποία θα οδηγήσει σε βελτιωμένο περιβάλλον που θα επιτρέψει την πολιτική πορεία», τόνισε ο κ. Γιούντεχ.

«Είναι ένα ολόκληρο πακέτο – η παύση των εχθροπραξιών, οι διαπραγματεύσεις, και η ανθρωπιστική πρόσβαση. Και οι τρεις (παράγοντες) αποτελούν πρόκληση και πρέπει να εξετασθεί αυτό σήμερα».

Σχετικά Νέα