Τζ.Πάιατ:  Η ελληνική οικονομία είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια

«Να αναδείξουμε με θετικό τρόπο τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα», προτείνει, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας την αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση αυτή της οικονομικής ανάκαμψης.

Για τις ΗΠΑ η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει συνέχεια, υπογραμμίζει και αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως σημειώνει «είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια» και επικαλείται τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά ανάπτυξης.

Όμως ο Τζ. Πάιατ ξεδιπλώνει, τις ειδικότερες πτυχές του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου: ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, με έμφαση στις εταιρείες που επενδύουν στην οικονομία της γνώσης. Και ακόμη, μετανάστευση, ασφάλεια, αμυντικός σχεδιασμός, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής σημειώνει με έμφαση την υποστήριξη της χώρας του προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Αναγνωρίζει την πρόοδο στη διμερή αμυντική συνεργασία και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο κατά της τρομοκρατίας, επειδή είστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα…».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων απαντά: «Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών και της αμερικανικής κυβέρνησης».

Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζει πως αυτή «επιτεύχθηκε από δύο κυρίαρχες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα εύσημα για τη Συμφωνία αποδίδονται στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, αμφότεροι επέδειξαν μεγάλο πολιτικό σθένος και όραμα» και εκφράζει την ελπίδα του ότι «οι πολιτικοί, αλλά και η κοινωνία, θα αναγνωρίσουν ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που κερδίζετε από αυτά που παραδίνετε στη Συμφωνία των Πρεσπών και οι ευκαιρίες που αυτή θα ανοίξει».

Παραλλήλως ο κ. Πάιατ αναφέρεται στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους.


Η συνέντευξη Πάιατ έχει όμως και μια ανθρώπινη στιγμή, όταν ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν κρύβει τη συγκίνησή του από την κίνηση παιδιών από το Μάτι Αττικής να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα