Τζον Κέρι:Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

tzonkΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι  στη Νέα Υόρκη,όπου και συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα,όπως το ενεργειακό,το Κυπριακό,αλλά και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα και όσον αφορά το ενεργειακό πεδίο,ο  επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε  τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου.

Παράλληλα, o αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα,ο κ.Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σχετικά Νέα