Τζεντιλόνι: «Η ΕΕ να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, που είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού μοντέλου»

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τονίζει πως η συνάντηση κορυφής της Ρώμης,  «είναι μια ευκαιρία για να δώσουμε νέα ώθηση στο σχέδιό μας, με μεγαλύτερη ευελιξία». Εξηγεί επίσης ότι όσες χώρες το επιθυμούν, θα πρέπει να μπορούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες, «χωρίς να αποκλείεται κανείς».

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός γράφει επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτόν ζητά «να μπορέσει να αξιοποιήσει την παράδοση του κοινωνικού κράτους, που είναι η καρδιά του Ευρωπαϊκού Μοντέλου», με κύριο στόχο «την κοινωνική προστασία, την υπεράσπιση των πιο αδύναμων και την καταπολέμηση της φτώχειας».

Ο Τζεντιλόνι, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο της Ρώμης, θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της Ένωσης στον τομέα της άμυνας «με πιο φιλόδοξα σχέδια, με μεγαλύτερη συνοχή» και εκφράζει επίσης την επιθυμία για μεγαλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Με σεβασμό, πάντα, «στην Δημοκρατία και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

«Στις 25 Μαρτίου η Ρώμη θα είναι και πάλι, όπως της πρέπει, στο επίκεντρο της προσοχής όλης της Ευρώπης. Αν ξαναδημιουργήσουμε το πνεύμα εμπιστοσύνης του 1957, χαράσσοντας τον δρόμο για να απαντήσουμε στις προκλήσεις αυτής της ιστορικής στιγμής, εμείς οι ευρωπαίοι θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον», καταλήγει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σχετικά Νέα