Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 20th, 2016

Τζακ Λιου: Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

10greece-blog2-tmagarticle-thumb-largeΟ αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή
Την εκτίμηση ότι η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ την εύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Financial Times, ο Lew αναφέρθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της γειτονικής χώρας, ενισχύοντας το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους στη χώρα, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο θα σταθεροποιήσει περισσότερο την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή αυτή είναι η σωστή κίνηση, και επειδή είναι μία πολύ καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μία θέση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Lew.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η Ελλάδα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, δίνοντας επιπλέον έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.
«Θα πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια ώστε να έχουμε μία ισχυρή Ελλάδα», υπογράμμισε ο Lew, καλώντας παράλληλα τους Έλληνες ηγέτες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με οποιοδήποτε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του εν λόγω ζητήματος.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo