Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ:«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα»

jamesgalbraith_881954410

Σε συνέντευξη στο «Der Spiegel» με τίτλο  «Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα» ο Αμερικανός οικονομολόγος  Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ διευκρινίζει ότι σκοπός της ομάδας εργασίας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν ηταν η ανάπτυκη μυστικού σχεδίου αλλά εναλλακτικού σε περίπτωση που οι  Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ.

 

Παράλληλα,ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση εάν υπήρξε ένα σημείο όπου το σενάριο θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα και, αναφερόμενος στην «μυστικότητα» γύρω από την προσπάθεια σημειώνει ότι διαφορετικά, θα μπορούσαν να γίνουν παρερμηνείες.

Επίσης,αναφορικά με τα σχόλια περί «πραξικοπήματος» ξεκαθαρίζει ότι «Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης»και προσθέτει ότι κατά το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών «ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα έδινε στην οικονομία σταθερότητα και ανάκαμψη μετά την μεγάλη αποτυχία των τελευταίων πέντε ετών – είναι απογοητευτικό ότι δεν υπήρχε καμία ευελιξία από τους δανειστές».

Επιπλέον ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ  σχετικά με την στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει: «Σέβομαι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά οι πολιτικές του κατευθύνσεις και οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Για την Ευρώπη θα μπορούσε να αποβεί τραγωδία το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές» και εκτιμά ότι ούτε καν ο κ. Σόιμπλε δεν πρέπει να θεωρεί ότι η τελευταία συμφωνία είναι μια καλή λύση.

Καταλήγοντας ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ λέει«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών σε ό,τι αφορά τη άφεση χρέους. Για αυτό η συμφωνία δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ – και είναι ανοιχτό το αν ποτέ θα τεθεί», καταλήγει ο οικονομολόγος.

 

Σχετικά Νέα