Τα πρώτα ονόματα και οι πιθανές εκπλήξεις που αναμένονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη σημερινή σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει και η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων των υποψηφίων που θα δώσουν και τη μάχη της κάλπης για το ευρωκοινοβούλιο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για λίστα που θα περιέχει αρκετές εκπλήξεις.
Η εν λόγω ανακοίνωση θα προηγηθεί της κατάθεσης από πλευράς της κυβέρνησης της ρύθµισης για την κατάργηση του ασυµβίβαστου βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών, η Κουµουνδούρου ετοιµάζει την πρώτη λίστα µε τις υποψηφιότητες που θα συµπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτες ανακοινώσεις θεωρούν σταθερούς τους τρεις σηµερινούς ευρωβουλευτές, τους ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως επίσης και τον Παναγιώτη Κουρουµπλή. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι στην ευρωλίστα θα υπάρξουν υποψήφιοι από τον χώρο του αθλητισµού και της δηµοσιογραφίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ελενα Κουντουρά και Σπύρο Δανέλλη η ανακοίνωση των ονοµάτων τους θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η τροποποίηση της διάταξης για το ασυµβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή µε εκείνη του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Σε µία τέτοια περίπτωση βεβαίως, κι εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής έστω κι ενός εξ αυτών θα αντιµετωπίσει εκ νέου το ζήτηµα της πλειοψηφίας στη Βουλή, αφού όποιος αναδειχθεί ευρωβουλευτής θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής.
Σε περίπτωση παραίτησης ενός βουλευτή, εξετάζεται η πιθανότητα υποστήριξης της κυβέρνησης από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το κόµµα στο οποίο είναι επικεφαλής θα συµπαραταχθεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχικώς στις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της συγκρότησης της προοδευτικής συµµαχίας.
Συζητήσεις έχουν γίνει και για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης και πρόσωπο από τη νέα γενιά στελεχών που εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός. «Όπου εμπιστεύτηκα γυναίκες σε υπουργεία, με έβγαλαν ασπροπρόσωπο» δήλωσε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, και πράγματι το αποτύπωμα της κ.Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας αποτιμάται θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου.. Η ίδια όταν ερωτήθηκε σχετικά (ΑΠΕ), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιλώντας για συλλογικές αποφάσεις.
Το άλλο ισχυρό «χαρτί» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, αποτελεί υπόδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στην Αριστερή πολιτική άποψη και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων (Μνημονίου) με τους Θεσμούς.
Με ευρηματικότητα, κατάφερε να διαμορφώσει αντιπροτάσεις και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών επιτυγχάνοντας εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν. Κι όλα αυτά ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την τάση των 53+.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που –αν και υπουργός Οικονομικών- παραμένει από τα πλέον δημοφιλή στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Ο κ.Τσακαλώτος θα μπορούσε –ως αντίβαρο στο πολιτικό άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ- να συμβολίσει τον αριστερό χαρακτήρα του κυβερνώντος κόμματος στο Ευρωψηφοδέλτιο που κατά το ένα τρίτο θα έχει ονόματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή να είναι η κατάλληλη επιλογή για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου.
Η «καυτή» ατζέντα του επόμενου διαστήματος
Η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει βεβαίως τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις: από τα αποτελέσµατα του χθεσινού Eurogroup ως την αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή. Το Μαξίµου επισηµαίνει σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να νοµοθετήσει τόσο τα κόκκινα δάνεια όσο και τις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία, αξιολογώντας πολιτικά ως µείζονες προτεραιότητες την ολοκλήρωση αυτών των εκκρεµοτήτων.
Το διάδοχο νοµικό πλαίσιο στον νόµο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σχεδόν έτοιµο και η κατάθεσή του στη Βουλή είναι θέµα ηµερών. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, τα επιχειρηµατικά δάνεια που ελήφθησαν µε εγγύηση την πρώτη κατοικία θα παραµείνουν στο νέο νοµικό πλαίσιο «διότι η ένταξή τους είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση µε τον προηγούµενο νόµο». Σε ό,τι αφορά το 1 δισ. ευρώ που η χώρα αναµένει από τα προγράµµατα ANFAs και SMPs, κύκλοι του Μαξίµου επαναλαµβάνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται για δόση «αφού η χώρα έχει βγει από το µνηµόνιο», αλλά για χρήµατα που θα επιστραφούν στη χώρα από τη διακράτηση των ελληνικών οµολόγων.
«Τα χρήµατα αυτά θα τα πάρουµε έστω και στο Eurogroupτου Απριλίου» επισηµαίνουν αρµόδιες πηγές. Στην Πολιτική Γραµµατεία, που θα συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα συζητηθεί εξάλλου και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη συζήτηση και ψηφοφορία που θα γίνει στην Ολοµέλεια της Βουλής για τη Συνταγµατική Αναθεώρηση την ερχόµενη Πέµπτη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να αναθεωρήσει τη στάση της για κανένα από τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγµατος και ασφαλώς για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δηµοκρατίας.
Το αριστερό μέτωπο
Ενα ακόµα θέµα που θα απασχολήσει την Πολιτική Γραµµατεία είναι και η συζήτηση για τη συγκρότηση του αριστερού και προοδευτικού µετώπου και µια πρώτη αποτίµηση των µέχρι στιγµής δεδοµένων. Αλλωστε η προοδευτική συµµαχία θα οµογενοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου σε εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα, αποκτώντας περισσότερα οργανωτικά χαρακτηριστικά.
 
πηγές  ethnos, iefimerida.gr
 

Σχετικά Νέα