Τα εργασιακά στο επίκεντρο των κυβερνητικών εξαγγελιών

Στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά και για την πορεία της πραγματικής οικονομίας αποτελούν τα επόμενα βήματα της, με τα εργασιακά, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιστροφή συλλογικών συμβάσεων, να βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Άλλωστε, προτεραιότητα στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου αποτελεί η ΔΕΘ, όπου είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει σειρά παροχών με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και αντίκτυπο. Σε αυτή την κατεύθυνση, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν την παραπάνω πρόθεση.

Ειδικότερα, , η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τόνισε πως το τέλος των μνημονίων σηματοδοτεί την ανάκτηση της ελευθερίας στην επιλογή, τη διαμόρφωση και την άσκηση πολιτικής.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην ελληνική κοινωνία το 2015».

«Στόχος μας για την επόμενη μέρα είναι η κοινωνική πολιτική που ασκούμε να καταστεί καθολική. Να υποστηρίξει, δηλαδή, όχι μόνο τους πλέον αδύναμους αλλά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και έχουμε πια όλα τα εργαλεία για να το πράξουμε αυτό», είναι μια ακόμη φράση-κλειδί της υπουργού για την «επόμενη μέρα», με την κ. Αχτσιόγλου να παραπέμπει, για αρχή, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά από δύο εβδομάδες.

Σε μια αναλυτική συνέντευξή της για το νέο, μετα-μνημονιακό τοπίο για τους εργαζόμενους, περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την πλήρη επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με κοινό «δια ταύτα», το γεγονός ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους».

Παράλληλα, αναφερόμενη και στο φλέγον μέτρο της μείωσης των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως, «στο τεχνοκρατικό επίπεδο επιμένουμε στις θέσεις μας», ενώ «πολιτικά θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα από αυτό που ίσχυε στη δεύτερη αξιολόγηση, και τούτο αποδεικνύουν πρωτίστως οι τοποθετήσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί».

«Τα εργασιακά αποτελούν τη σαφή διαιρετική τομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση», σημείωσε επίσης η υπουργός Εργασίας, προϊδεάζοντας, ίσως, για όσα θα επακολουθήσουν στον πολιτικό στίβο ως τις εκλογές…

Σχετικά Νέα