Σ. Φάμελλος: Το 2017 πρέπει να είναι έτος εργασίας και προκοπής για τους Έλληνες και τη χώρα

“Το 2017 πρέπει να είναι έτος εργασίας, να υπάρχουν δουλειές για περισσότερους Έλληνες, παραγωγή και εισόδημα για τη χώρα”, δήλωσε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στα Παραπολιτικά 90.1 FM.

 

Και συνέχισε: “Υπάρχει προοπτική. Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τη χώρα μας και τους πολίτες, στην τραγική κατάσταση που μας έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υλοποιούμε ένα δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει επιπλέον μέτρα εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. Όλα αυτά θα αποδειχθούν με πολλή δουλειά και τιμιότητα στα επόμενα δυόμισι χρόνια, έως τις εκλογές του 2019. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το γεγονός, ότι σε διεθνές επίπεδο έχουμε κατοχυρώσει μια παρουσία, ικανή να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε ως θετικό το κλείσιμο του 2016, με δεδομένα τη μη αναίρεση των αποφάσεων για τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης για τη διάθεση του πλεονάσματος στην κοινωνία, την οποία χαρακτήρισε ως ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα: “Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να επιστρέψουμε στην κοινωνία το αποτέλεσμα του κόπου της και της προσπάθειας που καταβάλλει για να βγούμε από την κρίση”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “ουδέποτε η απόφαση αυτή έθεσε σε κίνδυνο την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, αυτή η κρίση απέδειξε τις προθέσεις μέρους των δανειστών, εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και το ότι η Αντιπολίτευση τοποθετήθηκε εις βάρος των συνταξιούχων, για να υποστηρίξει τις προτάσεις των δανειστών και να μειώσει την κυβέρνηση”.

Ερωτηθείς για την επιστολή Τσακαλώτου επεσήμανε ότι “κατοχυρώνει εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς τη δυνατότητα διάθεσης του πλεονάσματος, εφόσον αναφέρει ρητά ότι τα πλεονάσματα θα χρησιμοποιούνται αφενός για την ενίσχυση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και αφετέρου για την φορολογική ελάφρυνση των επαγγελματιών και των παραγωγών”. Όπως δήλωσε “πρόκειται για κατακτήσεις της χώρας μας, ας μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη διετία οι δανειστές δεν σήκωναν κουβέντα πάνω σε αυτά τα ζητήματα και τα είχαν αποκλήσει στην διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015”.

Όσο για το ζήτημα μιας πιθανής ενεργοποίησης του περίφημου “κόφτη”, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι “ακόμα και οι σκληρότεροι επικριτές της χώρας μας, όπως το ΔΝΤ, έχουν ήδη ανακοινώσει τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, εκτιμήσεις που είναι αισιόδοξες, θετικές και συμπίπτουν με αυτές της Ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε αναλάβουμε την ευθύνη να είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα, παρά τις διαφωνίες μας και από τα αποτελέσματα έχουμε αποδείξει ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στην ενεργοποίηση κανενός κόφτη”.

Στα θέματα περιβάλλοντος ο Σωκράτης Φάμελλος, ως Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε πως στόχος είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσει ταυτότητα της ζωής της χώρας μας. “Το περιβάλλον είναι αναπτυξιακό εργαλείο, προσφέρει ποιότητα ζωής και εργασία. Εξάλλου, “στους φυσικούς πόρους της χώρας μας, όπως είναι το κλίμα, η θάλασσα, ο ήλιος κλπ. στηρίζεται ο τουρισμός, στο έδαφος, τα νερά, κλπ. στηρίζονται τα αγροτικά προϊόντα και ο πρωτογενής τομέας, ενώ στους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους ο δευτερογενής τομέας”.

“Θέλουμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η τελευταία στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά πρώτη στα πρόστιμα στην Ευρώπη. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα σε περίοδο κρίσης, όταν θα μπορούσαμε να έχουμε επενδύσει εδώ και χρόνια στον τομέα του περιβάλλοντος. Έτσι υποθηκεύτηκε η χώρα μας”.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε έναν ισχυρό βραχίονα επενδύσεων στο περιβάλλον, αρχικού ύψους 2 δις στο ΕΣΠΑ, για έργα υγρών και στερεών αποβλήτων, αλλά και σε μία μόχλευση πόρων, είτε από την μεριά των ιδιωτικών, είτε από την μεριά των δημόσιων επενδύσεων. “Αυτοί οι πόροι θα δώσουν εργασία, θα μειώσουν τα πρόστιμα και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες και για την επιχειρηματικότητα”, είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αν. ΥΠΕΝ, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι “μαζί με την ανάπτυξη πρέπει να αποκατασταθεί και η ισοτιμία και η ισονομία στην επιχειρηματικότητα. Διεκδικούμε μια κοινωνία δικαίου στην οποία θα υπάρχει δίκαιη φορολόγηση με σταδιακή ελάφρυνση και παραγωγή ΑΕΠ, αλλά και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής”.

Σχετικά Νέα