Σύσταση καρτέλ από γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ

uhojiΣε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη χώρα μας και στις διαδικασίες επιβολής προστίμων από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού,στη Γερμανία,περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως Edeka, Metro, Netto, Kaufland, καθώς και η εταιρεία εμπορίου αναψυκτικών και ποτών A. Kempf λόγω αθέμιτης συνεννόησης στη διαμόρφωση τιμών σε μπύρες, γλυκίσματα και προϊόντα καφέ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Καρτέλ τα σούπερ μάρκετ συμφώνησαν με την μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, την Anheuser Busch,σε τιμές πώλησης στο ράφι της Becks, της Franziskaner και της Hasseröder. Τόσο η αμερικανική ζυθοποιία όσο και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ REWE απαλλάχθηκαν από την καταβολή προστίμων, επειδή συνέβαλαν καθοριστικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Τόσο η Anheuser Busch όσο και η REWE όμως συμμετείχαν στην αθέμιτη συνεννόηση, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας Αντρέας Μουντ, προσθέτοντας: «Θύμα των συστηματικών πρακτικών διαμόρφωσης της τιμής είναι πάντα ο τελικός καταναλωτής».

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Καρτέλ αναφέρεται ότι επιβάλλεται πρόστιμο στασούπερ μάρκετ Lidl για παράνομη συμφωνία στις τιμές γλυκισμάτων της εταιρίας Haribo, αλλά και στην αλυσίδα καλλυντικών Rossmann για προϊόντα καφέ Melitta. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες αποδέχθηκαν τις κατηγορίες με αντάλλαγμα έκπτωση 10% στα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Εξαίρεση αποτελεί η αλυσίδα καλλυντικών προϊόντων Rossmann, η οποία κατέθεσε προσφυγή κατά της επιβολής προστίμου στο εφετείο του Ντίσελντορφ.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, η υπόθεση σύστασης καρτέλ απασχολεί την αρμόδια γερμανική υπηρεσία ήδη από το 2010, όταν πραγματοποιήθηκαν σε παγγερμανικό επίπεδο εξονυχιστικοί έλεγχοι σε 15 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και καλλυντικών για να εντοπιστούν τυχόν «οριζόντιες» συνεννοήσεις στις τιμές μεταξύ παραγωγών και αλυσίδων, οι οποίες απαγορεύονται από το νόμο, όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες συμφωνίες μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Εδώ και σχεδόν έξι χρόνια οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το λιανεμπόριο τροφίμων δίνοντας βάρος στην διαμόρφωση των τιμών σε γλυκίσματα, προϊόντα καφέ, ζωοτροφές, μπύρες και καλλυντικά.

Σε ένα πρώτο βήμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Καρτέλ επέβαλλε τον Ιούνιο του 2015 πρόστιμα ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ στους παραβάτες. Μαζί με τα νέα πρόστιμα το συνολικό ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι αλυσίδες καταστημάτων ανέρχεται σε 242 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία, η οποία εκτιμά ότι και οι τρεις υποθέσεις σε βάρος τριών επιχειρήσεων που εκκρεμούν θα κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σχετικά Νέα