Σύγχυση στις Ασιατικές αγορές από τα αποτελέσματα σε Γερμανία και Νέα Ζηλανδία

Μικτά πρόσημα – με κυρίαρχο το κόκκινο – επικρατούν στα ασιατικά ταμπλό, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γερμανία και Νέα Ζηλανδία, ενώ και η Ιαπωνία φαίνεται πως πορεύεται προς πρόωρες εκλογές.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 0.48%, καθώς νέο πακέτο τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Shinzo Abe στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, ύψους 2 τρισ. γεν περίπου (17,80 δισ. δολάρια). Στόχος, να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδική μέριμνα και την εκπαίδευση, αναφέρουν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Επίσης, αναμένεται σήμερα εξάλλου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να επωφεληθεί από τα βελτιωμένα ποσοστά δημοτικότητάς του και από την αποδιοργάνωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0.61% γνωρίζει και ο New Zeraland στη Νέα Ζηλανδία. Σε θετικό έδαφος αν και με οριακά κέρδη ακι ο ASX 200 στην Αυστραλία.

Στον αντίποδα οι υπόλοιποι ασιατικοί δείκτες, με τον Shanghai Composite στην Κίνα να χάνει 0.4%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες της τάξης του 1.13%. Απώλειες 0.35% σημειώνει στο μεταξύ ο Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν χάνει 1,09%.

Στην Γερμανία, πρώτο με απώλειες βγήκε το κόμμα της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, συντριβή υπέστη το SPD και τριτη δύναμη βγήκε το ακροδεξιό κόμμα. Στο μεταξύ, αισιόδοξη για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης εμφανίστηκε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, απορρίπτοντας την συζήτηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στη Νέα Ζηλανδία ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζακίντα ‘Αρντερν δήλωσε χθες ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι από τις εκλογές αυτές, των οποίων το αποτέλεσμα κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα να χρειάζονται το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία». Μιλώντας έξω από το σπίτι της στο ‘Οκλαντ, η ‘Αρντερν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου ηγείται δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, παρά τη διαφορά των 10 μονάδων που του υπολείπεται από το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έλαβε ποσοστό 46% στις εκλογές του Σαββάτου. Η τελική καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι του εξωτερικού, δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Σχετικά Νέα