Σύγκρουση προθέσεων σήμερα στο Eurogroup

 

Έχοντας διαφορετικές προθέσεις και στόχους, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές θα επιδιώξουν σήμερα στο eurogroup άμεση πολιτική λύση ή απλά μόνο καταγραφή προόδου και συμφωνία για επιστροφή των θεσμών, αντίστοιχα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση πριν το Eurogroup με την παρουσία Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εργασιακά, ενεργειακό, αντίμετρα, οι περικοπές των συντάξεων (τις οποίες το Ταμείο επιθυμεί να γίνουν εφ άπαξ, ενώ η Αθήνα επιδιώκει την εξαίρεση τους από τα μέτρα για μετά το 2019, ή στην χειρότερη των εκδοχών σταδιακή εφαρμογή τους) και ύψος αφορολόγητου αποτελούν τα κυριότερα από τα κεφάλαια των συζητήσεων που παραμένουν ανοικτά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία  θα επιδιώξει γεφύρωση της απόστασης των δύο πλευρών στα ανοιχτά αυτά ζητήματα, με στόχο τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, καλώντας συγχρόνως τους δανειστές σε πολιτική διαπραγμάτευση για τα θέματα αυτά.

Πάγος από τον Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με συνέντευξή του στη FAZ έστειλε χθες νέο μήνυμα, βάζοντας «πάγο» στην Αθήνα. «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο» είπε χαρακτηριστικά. Tην ίδια ώρα, άνοιξε παράθυρο για μετατροπή της Τρόικας σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «αλά ΔΝΤ», πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας το έδαφος έτσι για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

H Ελλάδα θα χάσει άλλη μία προθεσμία για την αποδέσμευση κεφαλαίων διάσωσης αυτή την εβδομάδα, και θα οδηγηθεί έτσι πιο κοντά σε επανάληψη του δράματος του 2015, «που οδήγησε την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» επισημαίνει με σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες θα επαναλάβουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους και τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με άλλη μια κρίση όσο οι διαφωνίες με τους πιστωτές παραμένουν και τονίζεται ότι ενώ ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι η αξιολόγηση που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίτευξη συμφωνίας ακόμη και τον Απρίλιο θεωρείται πλέον δύσκολος στόχος.

Οι διαφορές των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά και στα εργασιακά, τονίζεται και σημειώνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις.

Και ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε email που έστειλε την περασμένη Παρασκευή επισημαίνει ότι το πρόβλημα στα εργασιακά δεν μπορεί να επιλυθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Το Bloomberg προειδοποιεί, ακόμη, ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν το καλοκαίρι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή χρέους που έχει στα μέσα Ιουλίου. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ακόμη και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν καλύτερες επιδόσεις οφείλεται στην προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Tέλος, το πρακτορείο κάνει αναφορά στην αβεβαιότητα, η οποία έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον διάσωση.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα και ξεκίνησε εκ νέου η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Ο Ν. Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stern στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «η ελληνική ανάκαμψη για άλλη μία φορά καθυστερεί σημαντικά λόγω πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, το ερώτημα είναι πότε».

 

 

Σχετικά Νέα