Σόιμπλε: Κατάλληλοι και οι τρεις υποψήφιοι για τη «διαδοχή» της Μέρκελ στο κόμμα

«Πολύ κατάλληλους» χαρακτήρισε τους τρεις υποψήφιους για τη διαδοχή της Μέρκελ στο CDU, ο πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε μιλώντας σε συνάντηση με ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο «η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια ασυνήθιστα επιτυχημένη Καγκελάριος. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, δεν είναι απολύτως «κανονικό» να έχεις εκλεγεί τέσσερις φορές, με καθαρή πλειοψηφία», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν θέλει να συνεχίσει πέρα από το 2021. «Μετά από 16 χρόνια, είναι και σωστό», δήλωσε και έκανε λόγο για μια «νέα εποχή», η οποία θα αρχίσει μετά το τέλος της θητείας της.

Αναφερόμενος στους τρεις υποψηφίους για τη θέση του αρχηγού του CDU, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι είναι όλοι «πολύ κατάλληλοι για να ηγηθούν του κόμματος» και υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό, πολλοί θεωρούσαν ότι μετά την Άγγελα Μέρκελ, δεν υπήρχε κανείς. «Αυτό πλέον δεν το λέει κανείς», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο κόμμα επικρατεί εδώ και δύο εβδομάδες πολύ καλύτερο κλίμα από ό,τι λίγο καιρό νωρίτερα, μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις κρατιδιακές εκλογές και στις δημοσκοπήσεις.

Συμπλήρωσε ότι η Καγκελάριος αιφνιδίασε μεν τα μέλη του προεδρείου του κόμματος, αλλά επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της και, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ήταν πολύ καλή απόφαση.

Πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες το 60% των Γερμανών επιθυμεί να παραμείνει η Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία ως το 2021, συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο «θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί της στην Ευρώπη».

«Οι ευκατάστατες χώρες έχουμε ευθύνη για την αλληλεγγύη στην Ευρώπη»

«Είμαστε όλοι εξίσου σημαντικοί στην Ευρώπη, έχουμε τα ίδια δικαιώματα, αλλά οι μεγάλες χώρες έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για αλληλεγγύη», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει με συνοχή και να στηριχτούν οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα, ενώ χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού.

«Αυτοί που αυτή τη στιγμή οικονομικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλους, έχουν την ευθύνη για αλληλεγγύη. Μπορούμε να το κατορθώσουμε αυτό στην Ευρώπη – και για αυτό εργαζόμαστε. Είμαστε όλοι εξίσου σημαντικοί, έχουμε τα ίδια δικαιώματα, αλλά οι μεγάλοι έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το βράδυ αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, χωρίς έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, αποτελεί ένα καταπληκτικό ευρωπαϊκό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε κοινή θέση για το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον, χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα δεν μπορείς να τις αφήσεις μόνες τους, για αυτό πρέπει να οργανωθούμε ευρωπαϊκά», επέμεινε ο Πρόεδρος της Bundestag και αναφέρθηκε στην Αφρική, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει με συνοχή.

Ερωτηθείς αν η κυρία Μέρκελ θα παραμείνει στην Καγκελαρία ως το 2021, οπότε και ολοκληρώνεται η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι το γερμανικό Σύνταγμα έχει προβλέψει ώστε η θέση του Καγκελάριου να είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ βάζει σημαντικά εμπόδια για την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Σχετικά Νέα