ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ: Οι Έλληνες επέδειξαν αλληλεγγύη και ανθρωπισμό στο προσφυγικό

590_372f7f42feebcc6821679d6da9d3a099«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στα εκατομμύρια πρόσφυγες, σε όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους, διωγμένοι από πολέμους, αυταρχικά καθεστώτα, την ακραία φτώχεια, μια ζωή δίχως ελπίδες και προοπτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η προσφυγική κρίση, λόγω του πολέμου της Συρίας, που μαίνεται όλο αυτό το διάστημα, δοκιμάζει έμπρακτα όχι μόνο την ιδρυτικές αρχές της Ένωσης, αλλά και τα ίδια τα θεμέλια και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων. Στην προσπάθεια αυτή, η πρωτοφανής αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η ελληνική κοινωνία, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί διακύβευμα κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Οφείλουμε να απομονώσουμε κάθε φορέα ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός των προσπαθειών για την παύση του πολέμου στη Συρία, την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν άμεσα καθήκοντα, ώστε το προσφυγικό ζήτημα να αντιμετωπιστεί με όρους που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.


AN.EΛ

«Εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, συμπαραστεκόμενη υλικά, ψυχικά και ηθικά στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Παρά το βαρύ και επώδυνο φορτίο της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές αρχές, τα στελέχη του λιμενικού Σώματος, οι εθελοντές, οι τοπικές κοινωνίες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υποδοχή και την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από τη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις χώρες προορισμού τους. Οι Έλληνες επέδειξαν αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και μεγαλοψυχία προκειμένου να διασώσουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων μικρών παιδιών. Με τη γενναιόδωρη στάση τους απέδειξαν ότι υπάρχει Ανθρωπισμός», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Η προσφυγική κρίση αποδείχθηκε πως είναι μια όντως δύσκολη και πολυσύνθετη υπόθεση, η διαχείριση της οποίας απαιτεί στενή συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, μεταξύ άλλων και με την Τουρκία, καθώς δεν είναι δυνατόν μόνο μια χώρα να επιφορτίζεται άνισο βάρος σε μια κρίση την οποία μάλιστα δεν προκάλεσε.

Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη και να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου 2. Απαιτείται επίσης άμεση και πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ε.Ε. για ενίσχυση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και ενίσχυση της Frontex χωρίς άλλες καθυστερήσεις», κατέληξε η Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Σχετικά Νέα