ΣΥΡΙΖΑ:Καμία ανοχή στα βασανιστήρια-Αλληλεγγύη στα θύματά τους

ξκλκηκΟ ΣΥΡΙΖΑ τιμάει την καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, 26η Ιουνίου, διεκδικώντας τον πλήρη σεβασμό της σχετικής Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της αριστεράς στη χώρα μας, που μαρτύρησαν στη διάρκεια της σχετικά πρόσφατης δικτατορίας, μας υπενθυμίζουν ότι καμμιά ανοχή δεν δικαιολογείται στην πρακτική των βασανιστηρίων που εφαρμόζουν όχι μόνο κυβερνήσεις αλλά και θεσμοί των κρατών, όπως η αστυνομία και ο στρατός.

Παρά τους αγώνες σε όλο τον κόσμο κατά των βασανιστηρίων, δυστυχώς η αντιανθρώπινη και βάρβαρη αυτή πρακτική δεν έχει εξαλειφθεί. Πάνω από 30 χώρες του κόσμου δεν έχουν ακόμα προσχωρήσει στη Διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων.

Συχνότατα τα βασανιστήρια συνδέονται με πολέμους, όπως ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν παλαιότερα. Δεν ξεχνούμε τα κολαστήρια του Αμπού Γκράϊμπ και του Γκουαντάναμο, ενώ σε κάθε είδους βασανιστήρια υποβάλλονται οι αιχμάλωτοι του λεγόμενου ισλαμικού κράτους.

Η διαπίστωση, τόσο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όσο και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που καταφεύγουν στη χώρα μας και στην Ευρώπη είναι και πολλά θύματα βασανιστηρίων από τη Συρία και άλλες χώρες, καθιστά πιο επιτακτικό το χρέος ιδιαίτερης υποστήριξης της κατηγορίας αυτής των προσφύγων, όπως και γενικότερα όλων των προσφύγων».

Σχετικά Νέα