Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Απρ 16th, 2016

Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή λόγω σφοδρών μαχών στον βορρά

1955717Σφοδρές μάχες ανάγκασαν χιλιάδες άμαχους να τραπούν σε φυγή στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ρίχνοντας βαριά σκιά στις συνομιλίες ανάμεσα στο καθεστώς και στην αντιπολίτευση στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), 30.000 άμαχοι τράπηκαν σε φυγή μέσα σε 48 ώρες για να σωθούν από τις μάχες μεταξύ τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και ανταρτών, σε τομείς της επαρχίας Χαλέπι που γειτονεύουν με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ι.Χ. απέσπασε την Πέμπτη έξι χωριά που βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών σε αυτή την περιοχή.

«Την ώρα που οι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν από τους μαχητές του Ι.Χ., η Τουρκία αντιδρά κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών» εναντίον τους, κατήγγειλε ο Τζέρι Σίμπσον, ερευνητής του HRW, καλώντας την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ έκανε λόγο για 21.000 ως 23.000 άμαχους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες και κατευθύνονται κυρίως προς την πόλη Άζαζ της βόρειας Συρίας.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη «εξαιρετικά ανήσυχος» για τη συνολική κατάσταση στην επαρχία του Χαλεπιού, όπου καταγράφεται «σημαντική αύξηση της βίας».

«Το Χαλέπι είναι το κλειδί του πολέμου και της ειρήνης στη Συρία. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο θέλουν το Χαλέπι», σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ενδεικτικό της έκτασης και της σφοδρότητας των εχθροπραξιών είναι ότι 210 μαχητές διαφόρων παρατάξεων σκοτώθηκαν από την Κυριακή στην επαρχία του Χαλεπιού.

Από τους νεκρούς μαχητές, οι 82 ήταν άνδρες του στρατού και φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί, οι 94 μαχητές του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί του, ενώ οι 34 ήταν τζιχαντιστές του Ι.Χ., κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είκοσι μέλη του Μετώπου Υποστήριξης και αντάρτες σκοτώθηκαν, καθώς και 14 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, κοντά στο Χανταράτ, βόρεια της πόλης του Χαλεπιού», κατά την ίδια πηγή.

Οι λόφοι του Χανταράτ θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς επιβλέπουν έναν οδικό άξονα μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται οι αντάρτες που ελέγχουν πολλές συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo