Συρία: Πυραυλικές επιθέσεις κατά θέσεων του στρατού στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν την Κυριακή ότι πύραυλοι έπληξαν «στρατιωτικές θέσεις» του συριακού καθεστώτος στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» των εχθρών της Δαμασκού, τους δράστες της οποίας απέφυγαν να κατονομάσουν.

Τουλάχιστον 26 μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς, ανάμεσά τους και Ιρανοί, σκοτώθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την 9η Απριλίου, το συριακό καθεστώς και το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε φονικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικής βάσης στην κεντρική Συρία. Μερικές ημέρες αργότερα, τη 14η Απριλίου, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον πολλών στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος, σε αντίποινα για μια επίθεση στην οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

«Μια νέα επίθεση έγινε με πυραύλους του εχθρού εναντίον στρατιωτικών θέσεων στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι», αντίστοιχα στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Μια ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε επίσης λόγο για πυραυλικά πλήγματα και σημείωσε ότι σε δύο από τις βάσεις που έγιναν στόχοι στάθμευαν «ιρανικά στοιχεία».

Το Συριακό Παρατηρητήριο δεν έκανε λόγο για ανθρώπινες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει ποιος έκανε τα πλήγματα.

Mιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των εξελίξεων στη Συρία, σημείωσε ότι εκτιμά πως υπάρχουν δεκάδες τραυματισμοί και θάνατοι στις επιδρομές, οι οποίες είχαν στόχο κέντρα διοίκησης παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι σχέσεις τους είναι όλο και πιο τεταμένες, καθώς στο θέατρο της συριακής σύρραξης ο ισραηλινός στρατός βλέπει τρεις εχθρούς του να επιχειρούν μαζί: τα στρατεύματα του ίδιου του συριακού καθεστώτος, το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» στο Ιράν να εδραιώσει τη θέση του στη Συρία, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επίσης αυτόν τον μήνα, διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίζουν να «κινούνται εναντίον του Ιράν στη Συρία».

Τουλάχιστον 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί, είχαν σκοτωθεί στο πλήγμα της 9ης Απριλίου στη στρατιωτική βάση T4, στην επαρχία Χομς.

Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ είχε στοχοθετήσει την ίδια βάση, όπου βρίσκεται στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς υποστήριξε ότι ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο είχε απογειωθεί από τη βάση, που θεωρεί «ιρανική».

Aπό την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τουλάχιστον εκατό αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, κυρίως εναντίον της Χεζμπολάχ. Το ισραηλινό επιτελείο σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις αυτές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Νέα