Συρία: Κυρώσεις κατά των υπευθύνων για την επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ ζητά η Human Rights Watch

Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch αξίωσε σήμερα την τιμωρία των υπευθύνων για τις φονικές επιθέσεις με χημικά στη Συρία, την επαύριο της δημοσίευσης έκθεσης του ΟΗΕ, που συμπεραίνει την ευθύνη της συριακής κυβέρνησης στις επιθέσεις με αέρια στην κοινότητα Χαν Σεϊχούν.

Η επίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) είχε κοστίσει τη ζωή σε 83 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 87 (εκ των οποίων πάνω από 30 παιδιά) σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δράσει τάχιστα για να εξασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και οργανισμών που ευθύνονται για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του η HRW.

Η οργάνωση, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ζήτησε «να δωθεί τέλος στις παραπλανήσεις και στις ψευδείς θεωρίες που διαδίδει η συριακή κυβέρνηση».

«Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία αποτελεί σοβαρή απειλή για την διεθνή απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων», εκτιμά ο Όλε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων της HRW, υπογραμμίζοντας πως «όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να στείλουν ηχηρό μήνυμα, αποδεικνύοντας πως οι φρικαλεότητες δεν γίνονται ανεκτές».
Χθες, μία έκθεση ειδικών του ΟΗΕ και της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OIAC) συμπεραίνει πως υπεύθυνη για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν ήταν η συριακή κυβέρνηση. Μετά την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα