Συρία: “Εγκληματική επιχείρηση” η απομάκρυνση μελών των Λευκών Κρανών από το Ισραήλ

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα την απομάκρυνση εκατοντάδων μελών της οργάνωσης εθελοντών διασωστών Λευκά Κράνη που κατέφυγαν στην Ιορδανία με τη βοήθεια του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική επιχείρηση».

 

Η Γαλλία δεσμεύτηκε να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην υποδοχή μελών της οργάνωσης Λευκά Κράνη που απομακρύνθηκαν από τη Συρία μαζί με τις οικογένειές τους, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν αρκούν οι λέξεις για να εκφραστεί η οργή όλων των Σύρων μπροστά σε αυτές τις επονείδιστες συνωμοσίες και αυτή την χωρίς όριο στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες, το Ισραήλ και η Ιορδανία στην οργάνωση των Λευκών Κρανών», επεσήμανε πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο SANA.

Οι διασώστες που δρουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν από τη Συρία μέσω των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν για να φτάσουν τελικά στην Ιορδανία. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βοήθησε στην επιχείρηση αυτή έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ηγετών καθώς υπήρχαν φόβοι για τη ζωή των διασωστών.

Η Δαμασκός έχει κατηγορήσει τα Λευκά Κράνη ότι είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων και ότι συνεργάζονται με τους Σύρους αντάρτες για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Περισσότερα από 400 μέλη της οργάνωσης εθελοντών διασωστών Λευκά Κράνη η οποία δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Ισραήλ στην Ιορδανία για να μην εγκλωβιστούν στη Συρία όπου συνεχίζεται η προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον νότο.

“Η επιχείρηση αυτή προβλέπει την επανεγκατάστασή τους σε τρίτες χώρες. Η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί στην υποδοχή μελών των Λευκών Κρανών και των οικογενειών τους” και “θα συνεχίσει να κινητοποιείται υπέρ των θαρραλέων αυτών ανθρώπων που διακινδύνευαν τη ζωή τους κάθε μέρα για να βοηθήσουν τον συριακό πληθυσμό”, υπογραμμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Τα μέλη της οργάνωσης αυτής που απομακρύνθηκαν από την Συρία θα φιλοξενηθούν στην Ιορδανία για διάστημα έως τρεις μήνες προτού μεταφερθούν σε τρίτες χώρες. Η Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να τους υποδεχθούν, σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές.

Τα Λευκά Κράνη απέκτησαν μεγάλη φήμη χάρη στις επιχειρήσεις διάσωσης που προσέφεραν στην Συρία, όπου περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 από τον πόλεμο. Το έργο τους είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και τους χάρισε μια θέση μεταξύ αυτών που εξέτασε η Επιτροπή των Νόμπελ για το βραβείο Ειρήνης του 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα