Συρία: Διορία 72 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε διορία 72 ωρών στην ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, οι μαχητές της οποίας παραμένουν στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.

Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Mohammad Alloush, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς για να κερδίσει περισσότερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους».

Ο Alloush δήλωσε στο DPA χθες Πέμπτη: «Διαπραγματευόμαστε για να μείνουμε ή να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη γη μας. Είμαστε οι γιοι της χώρας και ο λαός της περιοχής».

Επανάλαβε εξάλλου την άρνηση της οργάνωσης να μεταφερθεί στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι άλλες δύο οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που βρίσκονταν στην ανατολική Γούτα, η Ahrrar al Sam και η Faylak al Rahman, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετακίνηση των μαχητών και των οικογενειών τους στην Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε χθες Πέμπτη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία ότι η ανατολική Γούτα «έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που βρίσκεται δίπλα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.600 άμαχοι.

«Ως αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής αυτής επιχείρησης που ολοκληρώνεται στην ανατολική Γούτα το προάστιο αυτό της συριακής πρωτεύουσας έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία», επεσήμανε ο Lavrov στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Η ζωή έχει αποκατασταθεί», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των ανταρτών έχει απομακρυνθεί».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoygu δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον de Mistura ότι ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα «θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους στην ανατολική Γούτα και θα ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή».

«Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 11.000 ένοπλοι αντάρτες» έχουν εγκαταλείψει τον θύλακα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε ο Shoygu.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα