Συρία: Βομβαρδισμός δύο νοσοκομείων

Δύο νοσοκομεία, έπληξαν αεροσκάφη που θεωρείται ότι ανήκαν στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία ή το συριακό καθεστώς στην—ελεγχόμενη από τους αντάρτες—επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσαν κάτοικοι, νοσηλευτικό προσωπικό στα ιδρύματα αυτά και ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μέλη σωστικών συνεργείων είπαν ότι το πρώτο αεροπορικό πλήγμα, νωρίς σήμερα, έπληξε νοσοκομείο στη Ντέιρ ας Σάρκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να τραυματιστούν άλλα. Η δεύτερη επιδρομή έπληξε νοσοκομείο το οποίο στεγάζεται σε μια σπηλιά στο χωριό Μάαρ Ζίτα, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου σύμφωνα με γιατρούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

«Το καθεστώς και οι Ρώσοι στοχοθετούν συστηματικά τα εναπομείναντα νοσοκομεία της Ιντλίμπ για να κάνουν τη ζωή για τους ανθρώπους στις απελευθερωμένες περιοχές αφόρητη», υποστήριξε ο Γιούνες Άμπντουλ Ραχίμ, ένα στέλεχος της λεγόμενης πολιτικής άμυνας των ανταρτών που πήγε και στις δύο τοποθεσίες που επλήγησαν.

Ο σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad έχει διαψεύδει επανειλημμένα ότι οι δυνάμεις του στοχοθετούν νοσοκομεία. Η Ρωσία, η οποία επενέβη στον πόλεμο στη Συρία στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης το 2015, επίσης διαψεύδει ότι στοχοθετεί πολιτικές εγκαταστάσεις.

Μέλη σωστικών συνεργείων στις περιοχές των ανταρτών λένε ότι, παρότι αρκετά νοσοκομεία εκστρατείας έχουν μεταφερθεί υπογείως, αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να προστατευθούν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έχουν πλήξει οκτώ τέτοιες μονάδες από τις αρχές του μήνα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι προκαλούν φρίκη οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στη βόρεια Συρία και κατήγγειλε ότι η καταστροφή τους στερεί από χιλιάδες ανθρώπους θεμελιώδεις υγειονομικές υπηρεσίες.

Ανάμεσα σε ένα από τα νοσοκομεία που αχρηστεύτηκαν ήταν ένα που ειδικευόταν στη μαιευτική και την παιδιατρική, τόνισε το OCHA σήμερα.

Μια αεροπορική επιδρομή που πιστεύεται ότι έκαναν είτε συριακά είτε ρωσικά μαχητικά έπληξε νοσοκομείο στην Καφρ Ταχαρίμ της Ιντλίμπ χθες και νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ασθενείς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο το ότι (ιατρικές) εγκαταστάσεις και άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν ζωές βομβαρδίζονται», ανέφερε ο Κέβιν Κένεντι, περιφερειακός συντονιστής του OCHA για τη συριακή κρίση. Στις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά Νέα