Συρία:«Το ΙΚ χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα»

AppleMark

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν εσκεμμένα τον άμαχο πληθυσμό της Ράκας για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς, κατήγγειλε σήμερα ένας Σύρος ακτιβιστής, γεγονός που αναμένεται να περιπλέξει την επιχείρηση για την ανακατάληψη του προπυργίου τους.

«Χρησιμοποιούν τους αμάχους ως τείχος. Τους βλέπετε στα ίδια κτίρια. Σε μια πολυκατοικία, υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ή τρία διαμερίσματα για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» εξήγησε ο Άμπντελ Αζίζ αλ Χάμζα, συνιδρυτής της οργάνωσης «»Raqqa is Being Slaughtered Silently» (RBSS, Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά»).

«Εκείνοι (οι τζιχαντιστές) μιλούν επιπλέον για ορισμένα σχολεία ως περιοχές όπου καταφεύγουν διότι αυτά τα σχολεία διαθέτουν υπόγεια κι επομένως προστατεύονται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς», από τη στιγμή «που περιστοιχίζονται από αστικά κτίρια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο του Oslo Freedom Forum, μιας συνόδου όπου συμμετέχουν ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά μια επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της Ράκας.

«Οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί, δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη, καθώς το Ισλαμικό Κράτος τους το απαγορεύει» επισήμανε ο Άμπντελ Αζίζ αλ Χάμζα, που βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία αφού κατάφερε να εγκαταλείψει την Ράκα τον Ιανουάριο του 2014. Τότε η πόλη είχε μόλις περιέλθει στον έλεγχο των τζιχαντιστών, οι οποίοι την ανακήρυξαν «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» τους στη Συρία.

Η ζωή έκτοτε είναι πολύ δύσκολη για τους κατοίκους, αντίθετα σε ό,τι υποστηρίζεται στα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ακτιβιστές του RBSS.
«Προσπαθούν να δείξουν ότι η πόλη τους είναι ένας παράδεισος, ότι όλα πάνε καλά και ότι εκεί μπορείτε να βρείτε αυτό που επιθυμείτε» τόνισε.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «αυτό που αντικρίζει κανείς είναι να σχηματίζονται τεράστιες ουρές αναμονής από χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν λίγα τρόφιμα και τα οποία (τελικά) προμηθεύονται από μια καντίνα έκτακτης ανάγκης που δεν υποστηρίζεται από το Ισλαμικό Κράτος».

«Η πλειονότητα των πολιτών υποφέρει. Άμαχοι κοιμούνται στους δρόμους, ιδίως εκείνοι που έχουν εκτοπιστεί κι έρχονται από άλλες πόλεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά Νέα