Συρία:Περισσότεροι από 300 νεκροί το τελευταίο 20ήμερο σε μάχες μεταξύ αντιπάλων ισλαμιστικών οργανώσεων

image

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που μαίνονται εδώ και περίπου 20 ημέρες μεταξύ αντιπάλων ισλαμιστικών οργανώσεων για τον έλεγχο μιας περιοχής κοντά στη Δαμασκό,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συγκρούσεις στην Ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, έχουν φέρει αντιμέτωπες από τη μία την Τζάις αλ Ισλάμ, μια ισχυρή, σαλαφιστική οργάνωση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και από την άλλη μια συμμαχία της ισλαμιστικής ομάδας Φαϊλάκ αλ Ραχμάν με το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η Τζάις αλ Ισλάμ συμμετείχε πρόσφατα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

“Περισσότεροι από 300 μαχητές και από τις δύο πλευρές και τουλάχιστον δέκα άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή τη σύγκρουση για τον έλεγχο της Ανατολικής Γούτας από τις 28 Απριλίου”, ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, πολλές κοινότητες της Γούτας, του σημαντικότερου προπυργίου των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού, πολιορκούνται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών, που επιβλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου κατόπιν πιέσεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, έχει παραβιαστεί πολλές φορές στη Γούτα. Πάντως, οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος έχουν περιοριστεί σημαντικά στην περιοχή αυτή.

Μεταξύ των θυμάτων των πιο πρόσφατων συγκρούσεων είναι ένα παιδί και ένας γιατρός, ο Νάμπιλ αλ Ντάας, ο τελευταίος γυναικολόγος που είχε απομείνει στην περιοχή και ήταν ειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητας.

Οι κάτοικοι έχουν διαδηλώσει πολλές φορές, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση των μαχών μεταξύ των ανταρτών.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν ότι άνδρες της Φαϊλάκ αλ Ραχμάν επιτέθηκαν σε εκείνους της Τζαΐς αλ Ισλάμ.

Ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Τζαΐς αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, είχε αναλάβει επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

 

Σχετικά Νέα