Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούν 2nd, 2016

Συρία:Ο ΟΗΕ καλείται να εξετάσει παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος

vomvardismos_toyrkias_syriaΗ Γαλλία ζήτησε χθες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος σε περιοχές υπό πολιορκία στη Συρία, παρά τις αυτοκινητοπομπές που έχουν παραδώσει βοήθεια σε δύο πόλεις.

Το αίτημα προηγείται μιας συνάντησης αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα συζητήσει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκούμενες περιοχές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, είπε ότι η πρόσβαση στις πόλεις και τα χωριά που πολιορκούνται παραμένει απαγορευτική, και απέδωσε την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.

«Η Γαλλία ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να ξεκινήσει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που το χρειάζονται, ξεκινώντας με την Νταράγια, την Μοανταμίγια και την Μαντάγια, όπου ο άμαχος πληθυσμός, μεταξύ των και παιδιά, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα», είπε ο Ντελάτρ σε συνέντευξη τύπου.

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν 20 κράτη, έχει ζητήσει από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ να ξεκινήσει προετοιμασίες για ρίψεις από αέρος, παρότι παραμένει ασαφές το αν θα δώσει την άδεια για κάτι τέτοιο η συριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά 592.000 άτομα ζουν υπό κατάληψη σε μέρη της Συρίας, οι περισσότεροι σε πολιορκίες του συριακού στρατού, και άλλα 4 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές.

Νωρίτερα χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω του εκπροσώπου του Τζον Κίρμπι, επίσης κάλεσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να προχωρήσει στο σχεδιασμό της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo