Συνομιλίες του NATO σε επίπεδο πρεσβευτών με τη Ρωσία την Πέμπτη

Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν μεθαύριο Πέμπτη οι χώρες μέλη του NATO και η Ρωσία για να συνεχίσουν τον διάλογο σε επίπεδο πρεσβευτών, μία ημέρα πριν από την πρώτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Οι συζητήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο του «Συμβουλίου NATO-Ρωσίας», ενός οργάνου διαλόγου που είχε δημιουργηθεί το 2002 και συνεδρίαζε τακτικά μέχρι το 2014, αλλά η λειτουργία του ανεστάλη μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

Τον Απρίλιο του 2014 εξάλλου το NATO ανέστειλε πρακτικά κάθε συνεργασία με τη Μόσχα, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική. Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας εντέλει ενεργοποιήθηκε ξανά ώστε να συνεχίσει να υπάρχει δυνατότητα διμερούς διαλόγου. Είναι η τέταρτη φορά που συνεδριάζει αφότου οι διμερείς συνομιλίες ξανάρχισαν, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο ρώσος πρεσβευτής στη Συμμαχία, ο Αλεξάντερ Γκρούσκο, και οι ομόλογοί του των 28 κρατών μελών θα συζητήσουν σχετικά με την «κατάσταση στην και γύρω από την Ουκρανία, την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την απειλή της τρομοκρατίας» αλλά επίσης και για «θέματα τα οποία συνδέονται με στρατιωτικές δραστηριότητες, την αμοιβαία διαφάνεια και τη μείωση των κινδύνων ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρωατλαντική ζώνη», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του NATO.

Οι διαβουλεύσεις αυτές θα καταγραφούν μία ημέρα πριν από το συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 28 χωρών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αν και αρχικά προβλεπόταν να γίνει στις αρχές του Απριλίου, το χρονοδιάγραμμα επισπεύστηκε ώστε να μπορέσει ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τίλερσον να παραστεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε φεισθεί επικρίσεων εναντίον του NATO, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο», απαιτώντας από τους συμμάχους της χώρας του να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο Τίλερσον σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Ρωσία μέσα στον Απρίλιο.

Σχετικά Νέα