Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Βενεζουέλα

Εντείνεται η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα καθώς τη στιγμή που υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Καράκας η ανώτατη εισαγγελέας δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τα καθήκοντα του Κογκρέσου παραβίασε το Σύνταγμα.

Ειδικότερα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βενεζουέλας την ώρα που αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να αναλάβει το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και να στερήσει από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

«Δεν θα ανεχτούμε τον σφετερισμό (των εξουσιών) από το Ανώτατο Δικαστήριο» είπαν μέλη μιας φοιτητικής οργάνωσης στο Καράκας ενώ κατευθύνονταν προς το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές έκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καράκας, έχοντας στο πλευρό τους τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Miguel Pizzaro.

«Δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να σταματήσουμε, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας» τόνισε ο βουλευτής.

Έχοντας καταργήσει τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε το κοινοβούλιο αφότου η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο το 2015, το δικαστήριο που στηρίζει τον Nicolas Maduro γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νομοθετικού σώματος, διότι επιδεικνύει ασέβεια προς το νόμο.

Εξοργισμένοι επικριτές του προέδρου της Βενεζουέλας, τον κατηγόρησαν ότι διοργανώνει ένα «πραξικόπημα» εναντίον του σώματος που συγκροτήθηκε νόμιμα έπειτα από τη διενέργεια εκλογών.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασαν οι ΗΠΑ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημείωσε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι απαραίτητος προκειμένου να λειτουργήσει η Δημοκρατία και το να κρατάμε ανοικτούς τους χώρους άσκησης της Δημοκρατίας είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται».

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το μόνιμο Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογήσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Βενεζουέλας, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, να αφήσει ήσυχη τη Βενεζουέλα.

«Οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στην φωτιά της διαμάχης στο εσωτερικό της Βενεζουέλας» τονίζεται.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Από την πλευρά του ο Nicolas Maduro κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ηγείται των προσπαθειών ανατροπής του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης κατά αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Η Κολομβία, από την άλλη, έκανε σήμερα γνωστό ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της στο Καράκας, καθώς εκτιμά ότι ένα «όριο» παραβιάστηκε στη Βενεζουέλα.

 

Εκτός της Κολομβίας, το Περού και η Χιλή κάλεσαν για εξηγήσεις τους πρεσβευτές τους.

Η ανώτατη εισαγγελέας Luiza Ortega δηλώνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο “παραβίασε” το Σύνταγμα

Η ανώτατη εισαγγελέας της Βενεζουέλας Luiza Ortega δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τα καθήκοντα του Κογκρέσου παραβίασε το Σύνταγμα.

“Συνιστά κατάλυση της συνταγματικής τάξης. Είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία προς τη χώρα” τόνισε η Ortega, σε μια ασυνήθιστη αντίδραση, η οποία αντιτίθενται στην κυβερνητική γραμμή, ενός προσώπου που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα