Συνεχίζεται το shutdown στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Καλά κρατεί στις ΗΠΑ το «shutdown», δηλαδή η αναστολή λειτουργία μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, με τίποτα στον ορίζοντα να μην δείχνει πως σύντομα θα βρεθεί λύση. Πως επηρεάζεται το υπουργείο Εμπορίου της χώρας και συγκεκριμένα η δημοσιοποίηση σημαντικών οικονομικών δεδομένων.

Περί το ένα τέταρτο των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ παρέμενε σε αναστολή λειτουργίας την Τετάρτη, για πέμπτη συναπτή ημέρα, και δεν υπήρχε απολύτως καμία ένδειξη πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η χρηματοδότηση την οποία απαιτεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το Τείχος που θέλει να εγερθεί στα νότια σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.

Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει το νέο shutdown, η αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, ο Τραμπ απάντησε «όσο χρειαστεί». «Χρειαζόμαστε το Τείχος. Χρειαζόμαστε ασφάλεια για τη χώρα μας. Ακόμη κι από αυτήν εδώ τη σκοπιά. Έχουμε τρομοκράτες που έρχονται για να περάσουν από τα νότια σύνορά μας», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στους αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, η οποία δεν είχε αναγγελθεί για λόγους ασφαλείας.

Ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται να υψωθεί ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, για να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση και η ροή των ναρκωτικών που διακινούνται προς τη χώρα του. Αλλά οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν το κονδύλι των 5 δισεκατομμυρίων που απαιτεί ο Ρεπουμπλικάνος, το οποίο θεωρούν σπατάλη.

Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και η Γερουσία δεν θα επαναλάβουν τις εργασίες τους πριν από σήμερα στις 16:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας). Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Κογκρέσο και να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου μήνα.

Το shutdown, που άρχισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) πλήττει περί το 25% των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Βαρύτερα πλήττονται το υπουργείο Εμπορίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικών, το Στέιτ Ντιπάρμεντ και το υπουργείο Στέγης και Αστικής Ανάπτυξης. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, ενώ σε άλλους έχει δοθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Το υπ. Εμπορίου δεν θα δημοσιοποιεί οικονομικά δεδομένα όσο διαρκεί το shutdown
Δεν θα δημοσιεύονται τα οικονομικά δεδομένα που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, έγραψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη μια εκπρόσωπό του.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσιοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία για δείκτες-κλειδιά, από το ΑΕΠ ως τον πληθωρισμό, τα ατομικά εισοδήματα και τις δαπάνες, τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και τις πωλήσεις νέων κατοικιών. Τα στοιχεία αυτά παρακολουθούν στενά τόσο επενδυτές, όσο και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής.

Το υπουργείο «είναι κλειστό», αναφέρει ανακοίνωση στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του. «Οι ιστότοποι του υπουργείου Εμπορίου δεν θα ενημερώνονται μέχρι νεοτέρας», προστίθεται.

Άλλα δεδομένα η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται να αναβληθεί είναι τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες, αλλά και μια έκθεση για τους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Στο ρεπορτάζ της η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ανέφερε πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται, όπως είναι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, οι εκθέσεις για την απασχόληση και δεδομένα για τον πληθωρισμό.

Σχετικά Νέα