Συνεχίζει τις κρίσιμες επαφές για το χρέος ο Τσίπρας-Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση

nx43auhfrlquiukzpbqlΣυνεχίζει τις κρίσιμες επαφές για το χρέος ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας ,σήμερα, Παρασκευή στις Βρυξέλλες .

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης για την πρωτεύουσα του Βελγίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα τεθούν όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα θέματα της μετανάστευσης, του εμπορίου και των σχέσεων με τη Ρωσία να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

 

Το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα, έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

cvruqatweaako2wΑυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο Αλ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Χθες,την Τετάρτη στο πρόγραμμα του,ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμπεριλάβει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Κεντρικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

«Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ο κ.Τσίπρας στη συνέχεια, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησε «αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης καθότι η  Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες.

Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγησης με υπερταμείο – ληξιπρόθεσμα – διαφθορά μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών .

Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, το Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

*10:00- 11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο)- υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
*11:30- 12:00. Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος.
*12:00- 13:00. Εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
*16:00- 17:00. Διαφθορά- υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
*17:00- 18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο- υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

 

Αλ.Τσίπρας:Ώρα να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος

qtkayjamot5654390c17f3fΣτη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 και τη δημοσιογράφο Caroline de Camaret:

Caroline de Camaret: Καλημέρα σας, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα υποδεχτούμε έναν σημαντικό Αρχηγό Κυβέρνησης. Καλημέρα κ. Τσίπρα, όλος ο κόσμος το γνωρίζει στην Ευρώπη, γίνατε Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2015, επικεφαλής μιας Κυβέρνησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία είχε στόχο να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα. Λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, η Αθήνα αναμένεται να λάβει μια νέα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου στήριξης της ΕΕ, αλλά σε αντάλλαγμα έχει συμφωνήσει σε μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ, περίπου (40) μέτρα. Η ριζοσπαστική Αριστερά συνεχίζει να ασκεί πολιτική λιτότητας.

Αλέξης Τσίπρας: Γνωρίζετε όλοι ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, το 2015, δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας.

Caroline de Camaret: Λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, έχετε ζητήσει από την αρχή αυτών των μέτρων που έχετε αποδεχτεί, μια ελάφρυνση του χρέους που αντιστοιχεί στο 178% του ΑΕΠ της χώρας και μέχρι στιγμής δεν έχετε καμία εγγύηση συγκεκριμένα από τη Γερμανία.

Αλέξης Τσίπρας: Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Και όπως ακριβώς έχω ήδη πει, μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε. Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μια προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία. Διότι έχουμε ποσοστά ανάπτυξης ανεβασμένα, αλλά το σημάδι προς τους επενδυτές είναι αυτό που έχουμε ανάγκη για να έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης και για να προβούμε σε ίση αναδιανομή στους πολίτες.

Caroline de Camaret: Η δημοτικότητα σας έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις και παράλληλα βλέπουμε την άνοδο, στις δημοσκοπήσεις, της Δεξιάς. Πολλοί εκτιμούν ότι έχετε προδώσει τα ιδανικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πώς απαντάτε;

Αλέξης Τσίπρας: Όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ίδιο με το δημοψήφισμα, όπως και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας, -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μας οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους. Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του.

Caroline de Camaret: Συμμετέχετε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μετανάστευση. Εκτιμάτε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι επαρκής, έχει ανακουφιστεί η Ελλάδα ή δέχεστε ακόμη υπερβολικά πολλούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο, και είναι δύσκολη η διαχείριση των περιπτώσεων τους;

Αλέξης Τσίπρας: Η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μια απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα. Αρχικά, η αποτελεσματικότητα κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτα από όλα στις μειώσεις του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, θέλουμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους στο Αιγαίο και αυτή η συμφωνία έχει υπάρξει ήδη αποτελεσματική. Βεβαίως καλούμαστε να αποδεχτούμε μια συμφωνία δύσκολη στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, του σεβασμού δηλαδή του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Εντούτοις, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις και έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα και ο λαός συνεχίζει να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό το είδαμε μέσα στην κρίση, είδαμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, είδαμε ότι η ευρωζώνη δεν διαλύθηκε, ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν αποχώρησαν η μία μετά την άλλη. Η Ελλάδα ανέδειξε τις αξίες της αλληλεγγύης και, αυτή τη στιγμή, είναι μια χώρα που περιορίζει τις ανεξέλεγκτες εισροές και την κυκλοφορία των διακινητών στο εσωτερικό της Ευρώπης. Αλλά, πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη.

Caroline de Camaret: Η μετεγκατάσταση των μεταναστών βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Οι ανατολικές χώρες την έχουν «θάψει».

Αλέξης Τσίπρας: Είναι ένα ζήτημα που κατά την άποψή μου είναι ουσιαστικό, υπαρξιακό για την Ευρώπη. Διότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ένωση κρατών, όπου κάθε κράτος κάνει αυτό που θέλει και δεν υπάρχει ίση διανομή των ευθυνών και της αλληλεγγύης, η Ε.Ε. δεν θα είναι μια ένωση με προοπτικές. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Οι χώρες που δε δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς θα έχουμε μια Ε.Ε. α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δε θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στην de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Caroline de Camaret: Τελευταία ερώτηση, σχετικά με τον Φρανσουά Ολλάντ. Έχει αναπτυχθεί μια πολεμική μετά το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων, όπου αναφέρεται ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ειπώθηκε ότι σκεφτόσασταν να τυπώσετε δραχμές, δηλαδή να βγείτε από το ευρώ, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Ποια είναι η δική σας εκδοχή;

Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη.

Caroline de Camaret: Πολλές οι ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Έχετε υπογραμμίσει τις αποκλίσεις των 27 μετά το Brexit. Υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα για ένα βήμα εμπρός, ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια που θα επιθυμούσατε;

Αλέξης Τσίπρας: Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Είμαι βαθιά προβληματισμένος. Σήμερα όλοι, πιστεύω, διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η Άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα.

Caroline de Camaret: Και να έχουμε μια ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στους Βρετανούς;

Αλέξης Τσίπρας: Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κυρίως οι ηγέτες των 27, χωρίς να χρονοτριβούν. Δεν είναι η άποψη μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βρετανικός λαός έκανε μια επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή όμως, έχει και συνέπειες.

Caroline de Camaret: Ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ.

 

Σχετικά Νέα