Συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη της συμφωνίας βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη μαραθώνια συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, το Σάββατο, οριστικοποιήθηκαν τα περισσότερα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία και τα οποία ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο, πριν της 20 Αυγούστου.

Όλες οι εξελίξεις συζητούνται αυτή την ώρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που από τις 11 το πρωί συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα, ενώ νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα Κυριακή στις 14:00 οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με το αισιόδοξο σενάριο να επιμένει στην ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Στόχος είναι, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο, να συνέλθει το Eurogroup την Παρασκευή, ώστε να εγκριθεί η δόση και να βρεθούν τα χρήματα, τα οποία πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τις 20 Αυγούστου.

Για εξαιρετική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και ολοκλήρωση της συμφωνίας άμεσα κάνει λόγο σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine am Sonntag.

Εκλεισαν τα περισσότερα προαπαιτούμενα στη συνάντηση του Σαββάτου

Τα προαπαιτούμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM βρέθηκαν στο τραπέζι της νέας συνάντησης των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα από αυτά οριστικοποιήθηκαν . Οι δύο πλευρές «χτενίζουν» το προσχέδιο της δανειακής σύμβασης που εστάλη το Σάββατο από την Κομισιόν σε συσκέψεις που συνεχίζονται και την Κυριακή.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχει συμφωνία αφορούν, μεταξύ άλλων, σε διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου και κριτήρια) και στην αύξηση (σε δύο δόσεις) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών. Επίσης, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να υπάρξουν αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν είναι στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Αγκάθια» στις συζητήσεις εξακολουθούν να αποτελούν το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην «ενίσχυση» των προαπαιτούμενων, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν, πάντως, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά. Για το περιεχόμενο του δε, λένε μόνο ότι «δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Εν τω μεταξύ, ήδη έγινε γνωστό ότι οι συζητήσεις των δύο υπουργών με τους θεσμούς θα συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο με πυρετώδεις συσκέψεις, στο οποίο θα κριθεί τελικά κατά πόσο είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Η απαίτηση των δανειστών -και κυρίως των σκληρών χωρών- και για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε αφ’ ενός να δεσμεύσουν περισσότερο την Αθήνα και να εξασφαλίσουν περισσότερες εγγυήσεις πριν της δανείσουν νέα χρήματα και αφ’ ετέρου να κρατούν πιο δυνατά όπλα στα χέρια τους, όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν την έγκριση του δανείου από τα δικά τους κοινοβούλια, έχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση, που ήδη μετρά σημαντικές απώλειες και πληγές από τη ψήφιση των δύο προηγούμενων πακέτων με προαπαιτούμενα μέτρα, απέκρουσε την απαίτηση αυτή, ζητώντας οι όποιες νέες απαιτήσεις για νομοθέτηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης να έρθει μαζί με τη συμφωνία και ως μέρος αυτής και όχι απομονωμένα ως τρίτο πακέτο.

Συμφωνία στις 19 Αυγούστου στο καλό σενάριο

Όπως μεταδίδει MEGA, σύμφωνα με το «καλό σενάριο», εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Με το χρονοδιάγραμμα βέβαια αυτό δεν φαίνεται να συμφωνεί η Γερμανία, η οποία από την αρχή θέτει ζήτημα τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων και περισσότερων εγγυήσεων πριν την τελική συμφωνία. Μάλιστα σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ) οι «σκληροί» του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία επέμειναν στο θέμα.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτοντας επιπλέον εμπόδιο φέρεται να ζητά το το Eurogroup να συνέλθει εκ του σύνεγγυς και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης για την έγκριση της συμφωνίας.

Σχετικά Νέα