Συνεδριάζει εκτάκτως το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο – Παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ο Πουτσδεμόν

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18:00 τοπική ώρα, (19:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση χωρίς να γνωστοποιήσει άλλες λεπτομέρειες.

Εξάλλου, η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Συνέντευξη Τύπου από το Βέλγιο θα παραχωρήσει σήμερα ο Πουτσδεμόν

Συνέντευξη Τύπου από το Βέλγιο θα παραχωρήσει σήμερα στις 12:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδος), ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτσδεμόν.

«Ο Κάρλες Πουτσδεμόν δεν εγκατέλειψε την Ισπανία ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα σε ολλανδοφωνο ραδιοφωνικό σταθμό ο βέλγος δικηγόρος του Πολ Μπέκερτ.

Σχετικά με το αν εξετάζεται η κατάθεση αίτησης ασύλου, ο Μπέκερτ τόνισε: «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Έχουμε στη διάθεσή μας πολύ χρόνο για να αποφασίσουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA θα του είναι χρήσιμη -αν και οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν την έκδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «πολιτικές» κατηγορίες.

«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτσδεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.

Ο βέλγος δικηγόρος κατηγόρησε τη Μαδρίτη για κατάχρηση των δικαστικών διαδικασιών για πολιτικούς σκοπούς – αναφερόμενος στην άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να επιτρέψει το δημοψήφισμα της Καταλονίας και στην άσκηση δίωξης κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας για στάση και αποσχιστική δράση.

Η επίσκεψη Πουτσδεμόν στο Βέλγιο προκαλεί εσωτερικές πολιτικές εντάσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδοφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Οι γαλλόφωνοι (Βαλονοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρείας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Σχετικά Νέα