Συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου με φόντο τη Συρία και το Παλαιστινιακό(Video)

usisraO πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υποδεχόμενος στην Ουάσινγκτον τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου,τόνισε πως η ασφάλεια του Ισραήλ είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε ότι στο επίκεντρο  της συζήτησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό θα βρίσκεται  το θέμα της Συρίας, αλλά και το πώς θα περιορίσει τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσουν και την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιβεβαιώνοντας τις διαφορές που έχουν εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα αυτό μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ο Μπάρακ Ομπάμα επισήμανε,μεταξύ άλλων, τους «ιδιαίτερους δεσμούς» που συνδέουν την Ουάσινγκτον με το Τελ Αβίβ και είπε ότι θέλει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ένα νέο, δεκαετές «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Καταδίκασε επίσης τη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και πρόσθεσε ότι θέλει να ακούσει τις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για το πώς θα μπορούσαν να κατευναστούν οι εντάσεις στο μέτωπο αυτό.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου, επιβεβαίωσε ότι η φιλία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι «ισχυρή» και ευχαρίστησε τον Ομπάμα επειδή θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας του με μια νέα συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα μιας λύσης των «δύο κρατών».

«Παραμένω υπέρ ενός οράματος  δύο κρατών και δύο λαών,με ένα αποστρατικοποιημένο Παλαιστινιακό κράτος που αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος», είπε.

«Δεν νομίζω ότι κανείς θα πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά της τρομοκρατίας και της καταστροφής. Αλλά δεν θα πρέπει να αμφιβάλει κανείς,επίσης, για την προθυμία του Ισραήλ να κάνει ειρήνη με τους γείτονές της και με αυτούς που θέλουν να κάνουν ειρήνη με αυτό».

 

 

Σχετικά Νέα