Συνάντηση Ν. Βούτση με την Τσελέστε Ινγκράο, κόρη του ιστορικού στελέχους της ιταλικής Αριστεράς

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/3/2017 στο περιθώριο της επίσκεψης του ΠτΒ στη Ρώμη, για την Έκτακτη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη χρησιμοποιώντας και την πολύτιμη πολιτική κληρονομιά που άφησε ο πατέρας σας», τόνισε ο πρόεδρος της Bουλής Νίκος Βούτσης στην Τσελέστε Ινγκράο, την κόρη του πρώην προέδρου της ιταλικής bουλής Πιέτρο Ινγκράο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στους Ρώμη με αφορμή τη συμμετοχή του Ν. Βούτση στην Έκτακτη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα στις 16 και 17 Μαρτίου.

«Η αριστερά από την οποία προερχόμαστε ένα μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης διδάχθηκε πολλά πράγματα από τη σκέψη και τη συνέπεια του Πιέτρο Ινγκράο», συνέχισε ο Ν. Βούτσης, υπογραμμίζοντας τις δύσκολες επιλογές κατά την περίοδο της δικτατορίας για την ανανέωση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος και μετέπειτα την περίοδο της αντιπολίτευσης.

«Η νέα γενιά της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, διαμορφώθηκαν πολιτικά στο μεγάλο κίνημα εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, τη Γένοβα και τη Φλωρεντία», τόνισε ο Ν. Βούτσης, θυμίζοντας τη συντροφική και φιλική συνάντηση του Πιέτρο Ινγκράο με τους Έλληνες διαδηλωτές στο Φόρουμ της Φλωρεντίας. «Οι παλαιότερες γενιές, όπως η δική μου, μάθαμε πολλά από τον Πιέτρο Ινγκράο για τις σχέσεις της αριστεράς με τα αυτόνομα κινήματα, τη βαθιά σχέση του κομμουνισμού με τη δημοκρατία, τις πολιτικές των συμμαχιών, που σήμερα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ακολουθήσαμε την ειρηνιστική του πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εναντίον της αντιπαράθεσης και των επανεξοπλισμών των δύο κυρίαρχων στρατιωτικών μπλοκ της εποχής. Την καταγγελία των πολέμων που ακολούθησαν και τη βαθιά του πεποίθηση ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να  είναι δημοκρατικός και να στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή», συμπλήρωσε ο Νίκος Βούτσης.

«Μας τιμά ιδιαίτερα, όλη μας την οικογένεια, το γεγονός ότι θεωρείτε σημαντική την συνεισφορά του πατέρα μου στη διαμόρφωση της πολιτικής της ελληνικής Αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του. Παρακολουθούμε με αγωνία τη μάχη που δίνετε στην Ελλάδα, ‘Ήμασταν πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό στην πολυτάραχη μεταπολεμική του πορεία και κυρίως σταθήκαμε δίπλα του στη σημερινή κρίση και στεκόμαστε δίπλα στην κυβέρνησή σας κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, αλλά είμαστε όλοι μας υπερήφανοι για τη μάχη που δίνετε», τόνισε από την πλευρά της η Τσελέστε Ινγκράοτροφοδοτώντας με τον Ν. Βούτση ένα διάλογο γεμάτο πάθος και προβληματισμό για την πορεία της Ελλάδας και της ιταλικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρώπης.

«Σήμερα είστε ένας φάρος για τον προοδευτικό δημοκρατικό και αριστερό κόσμο, για όλους εμάς που είμαστε εναντίον της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζεται στην Ιταλία και την Ευρώπη. Μας έκανε εντύπωση πως αντιμετωπίσατε τους πρόσφυγες σε μια Ευρώπη που υψώνει τοίχους», συνέχισε η Τσελέστε Ινγκάο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «σήμερα είναι η ιταλική Αριστερά που θα πρέπει να διδαχθεί από την ελληνική πώς να αντιμετωπίσει την κρίση».

«Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο για να βγούμε από την κρίση με τις κοινωνίες και τους ανθρώπους όρθιους στα πόδια τους. Δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ζητώντας τη μείωση του χρέους μας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τις οποίες αγωνίστηκε ο Πιέτρο Ινγκράο», τόνισε από την πλευρά του Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην Αθήνα για το έργο και τη συνεισφορά του Πιέτρο Ινγκράο στην ιταλική και διεθνή πολιτική.

Συγκινημένη η Τσελέστε Ινγκάο αποδέχθηκε την πρόταση του Νίκου Βούτση δηλώνοντας τη διάθεση της οικογενείας να βοηθήσει στη διοργάνωσή μιας τέτοιας εκδήλωσης με τη συμμετοχή και του «Κέντρο Μεταρρύθμισης του Κράτους», του ιδρύματος πολιτικών ερευνών που ίδρυση ο Πιέτρο Ινγκάο.

Ο Π. Ινγκράο «έφυγε» τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ηλικία εκατό ετών. Υπήρξε αντάρτης στη Ρώμη εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, διευθυντής της «Ουνιτά» από το 1947 έως το 1957, βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1950 έως το 1992 και πρόεδρος της Βουλής από το 1976 έως το 1979, σε μια δύσκολη για την Ιταλία περίοδο, που αντιμετώπισε τεράστιες κοινωνικές εντάσεις, που οδήγησαν στη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και εντάσεις εξαιτίας της τρομοκρατίας. O Πιέτρο Ινγκράο ανακοίνωσε ως πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής τη δολοφονία του προέδρου της Χριστιανικής Δημοκρατίας Άλντο Μόρο από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στις 9 Μαΐου του 1978.

Μετά το τέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1991 o Ινγκράο συμμετείχε στο Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς για να αποχωρήσει αργότερα.

Σχετικά Νέα