Συνάντηση Θεοδωράκη – Μογκερίνι με φόντο το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Τουρκία

Oι εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, στην Τουρκία, αλλά και οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις για το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της  συνάντησης που είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για το μεταναστευτικό, συμφώνησαν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της τα βάρη των αυξημένων ροών, αλλά και καμία χώρα της Ε.Ε. δεν δικαιούται να απέχει των ευθυνών της, ενώ  πρέπει η Ευρώπη να συνεργαστεί στενά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για  να μειωθούν σταδιακά οι λόγοι που ωθούν τους πολίτες τους στη μετανάστευση.

Επίσης, συμφώνησαν ότι η διεύρυνση της Ευρώπης στα δυτικά Βαλκάνια – γεγονός που συζητείται αυτές τις μέρες στο Λουξεμβούργο – είναι προς όφελος της ασφάλειας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, τόσο της Ελλάδας, όσο και των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, μετά τον προεκλογικό πυρετό, θα “επιστρέψει” με συναινετική διάθεση προς την Ευρώπη, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε ότι ο όποιος ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ.  Θεοδωράκης δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους πως “είμαστε σε μια κρίσιμη εθνικά συγκυρία με νέα τετελεσμένα στην Τουρκία και είναι υποχρέωσή μας να έχουμε μια συνεχή επαφή και συζήτηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να προωθούμε τα πατριωτικά μας δίκαια. Τόνισα στην κ. Μογκερίνι ότι η ασφάλεια στην περιοχή, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο πρέπει να είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης σήμερα στις 18.30  θα μιλήσει σε εκδήλωση για το “Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού” που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αίθουσα Altiero Spinelli.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, σε συνεργασία με την Ομάδα “Μεταρρυθμίσεις για Ανάπτυξη για την Ελλάδα” και τον Ευρωπαϊκό Δήμο.

Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης o ​Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών,​ Ευάγγελος Βενιζέλος, η ​Σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. σε θέματα μεταρρυθμίσεων και επισκέπτρια Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Δόμνα Μιχαηλίδου​, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης & Συντονιστής του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Φλωρεντής​, ​ενώ θα ​υπάρξουν παρεμβάσεις από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αποδήμων.

Σχετικά Νέα