Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

nnn21_607_364_577_324
Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και προσέθεσε πως «σήμερα δεν έγινε διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αλλά συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών και συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, έτσι ώστε αν και εφόσον καταλήξουμε να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν».

Σε ερώτηση αν θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποια κεφάλαια, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως θα γίνει μια γενική ανασκόπηση, όπου θα επανεξεταστούν οι υφιστάμενες διαφορές και το μέγεθος της απόστασης, προκειμένου αυτή να σμικρυνθεί και να υπάρξουν συγκλίσεις.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι επόμενές τους συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 26 Φεβρουαρίου.

O ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε δήλωσε ότι η διεθνής υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Παραμένουν κάποια πολιτικά θέματα, για τα οποία δεν υπήρξε συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά που αφορά την προετοιμασία για μια πιθανή εφαρμογή της λύσης.

Ο κ. Άιντε επισήμανε ότι διεξάγεται σοβαρή δουλειά για το ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις με σημαντικούς επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού.

Σχετικά Νέα