Συμφωνία στο Eurogroup:Σε δυο δόσεις η εκταμίευση των 10,3 δισ.-Οδικός χάρτης για χρέος

rvggrvΣε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα,συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Η πρώτη ύψους 7,5 δισ. τον Ιούνη και η δεύτερη ύψους 2,8 δισ. τον Σεπτέμβρη.

Όσον αφορά το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του έδωσε τον “Οδικό Χάρτη” για την ελάφρυνση του, με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες δράσεις, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα η ελληνική πλευρά να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθάρισε ακόμα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα για το χρέος αποφασίστηκε στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο ESM θα εξομαλύνει τη ωρίμανση των δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ του EFSF προς την Ελλάδα και θα εξασφαλίσει με χρηματοπιστωτικά μέτρα την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων.

Επιπλέον, δεν θα ζητήσει από την Ελλάδα να πληρώσει επιτόκια για τα χρήματα που δανείστηκε για την επαναγορά χρέους του 2012.

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ο ESM θα εξετάσει ακόμα περισσότερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF, θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFA και τα SMPs σταδιακά – χρήματα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την Ελλάδα από κινδύνους επιτοκίων – και να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα 20 δισ. από το πακέτο των 86 δισ. του τρίτου προγράμματος για να επαναγοράσει διμερή δάνεια, δάνεια του ΔΝΤ ή να ενισχύσει τις τράπεζες στο μέλλον.

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο – και αν αυτό χρειαστεί – τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Όλα τα παραπάνω θα συντελεστούν στο διάστημα μετά το 2018 και την επιτυχή και πλήρη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα συντελεστούν από τώρα και ως το 2018.

Ωστόσο,φαίνεται ότι  υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω,αλλά και η εκταμίευση των δόσεων.Οι όροι,μεταξύ άλλων, αφορούν τροποποιήσεις στο συνταξιοδοτικό και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας (Αγγλικά) εδώ http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/24-eurogroup-statement-greece/.

Οι δηλώσεις 

Ντάισελμπλουμ: Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.

Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα

Μοσκοβισί: Γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος.

Γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος χρειάστηκε πολλή δουλειά. Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα, έφεραν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, υπήρχε αντίκτυπος σοβαρός. Χαιρετίζω τη ψήφο για το ταμείο εσόδων και ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα επίσης ψήφισε τη θεμελίωση ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και ανταποκρίνεται σε όσα είχαμε συμφωνήσει στο Άμστερνταμ. Είναι αξιόπιστος και αυτόματος μηχανισμός. Επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες των μέτρων. Μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλάγες αλλά ήδη μιλάμε για μια μεγάλη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Είμαστε κοντά σε μια νέα αποδέσμευση. Θα πρόκειται για μια μεγάλη αποδέσμευση και η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο προσεχές διάστημα πληρώνοντας τα χρωστούμενα. Μιλάμε για 10, 3 δις ευρώ και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

Μα υπογραμμίσω ότι όλα τα μέλη έδειξαν υπευθυνότητα. Είναι μια καλή συμφωνία, αν και ήταν δύσκολη η συζήτηση. Είναι αναγκαίο για την ελληνική προοπτική. Επιπροσθέτως θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και έπρεπε να υπάρχει απάντηση για το χρέος, κάτι που έγινε απόψε

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα

Σημειώσαμε μια μεγάλη πρόκληση, με μια μεγάλη δόση προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέλη του ESM να ακολουθήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες τους.

Τόμσεν:Για μια αξιόπιστη συμφωνία χρειαζόμαστε και πακέτο πολιτικής αλλά και μέτρα για το χρέος

Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων και μιλούμε για κάποια λεπτά ζητήματα. Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβαστούν, αλλά θα μπουν σε γερά θεμέλια οι βάσεις οικονομικής εξυγίανσης.  Όπως λέγαμε για μια αξιόπιστη συμφωνία χρειαζόμαστε και πακέτο πολιτικής αλλά και μέτρα για το χρέος. Καλωσορίζουμε ότι τώρα αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και δεν μπορεί να στηριχτεί σε ίδιες προσπάθειες.

Εμείς επιθυμούμε να προτρέψουμε το ΔΣ μας ότι μιλούμε για επωφελή συμφωνία που αξίζει της στήριξης από το Ταμείο. Αυτό θα προχωρήσει πριν το τέλος του έτους υπό τον όρο ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Να υπογραμμίσω ότι μιλούμε για μια σύσταση που γίνεται από το προσωπικο το Ταμείου προς το ΔΣ. Αλλά το ΔΣ θα πάρει την απόφαση.

Ντόναλντ Τουσκ:Iσχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

“Πρόκειται για ενα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία”, δηλωσε ο Τουσκ λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σόιμπλε: Πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε μετά το πέρας του Eurogroup ότι πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά.

«Φθάσαμε σε μία συμφωνία αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερειακά όλα τα συμφωνηθέντα. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ για το χρέος αλλά δεν υπάρχει αντιδικία μεταξύ μας. Δεν τσακωνόμαστε μεταξύ μας, χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για την κριτική που δέχεται το Βερολίνο σχετικά με το αν η ευρωπαϊκή τοποθέτηση στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σωστή, είπε πως «χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή και πιο ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε τυχόν πρόβλημα».

Επίσης, αναγνώρισε την αλλαγή στάσης της χώρας μας, σημειώνοντας ότι είναι αλληλέγγυοι: «Η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες κατανόησε ότι η λάθος δημοσιότητα δεν βοηθά. Εμείς έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας προς την χώρα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Σχετικά Νέα