Στ.Κοντονής: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν χρεοκόπησαν δόλια

Επιτάχυνση της διαδικασίας πτώχευσης με στήριξη όσων δεν κλείνουν δόλια τις επιχειρήσεις τους και μείωση δαπανών για διεκδικήσεις από εργαζόμενους περιλαμβάνει  το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής Στο Κόκκινο και τον Γ.Τραπεζιώτη.Το κύριο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την πτωχευτική διαδικασία και τα διοικητικά δικαστήρια, με στόχο την επιτάχυνση και την εναρμόνιση του δικαίου, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, για την επίλυση των προβλημάτων που η ίδια η κρίση γέννησε, σημείωσε ο κ.Κοντονής.

Στόχος είναι να συνδυάζεται η μεγάλη ταχύτητα και η προστασία των εμπλεκόμενων, για την γρήγορη εκκαθάριση εκκρεμοτήτων που αποτελούν βάρος για την οικονομία.

Με την νέα πτωχευτική διαδικασία οι επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιμες θα μπαίνουν γρήγορα στο μηχανισμό διάσωσης, ενώ για αυτές που εκτιμάται ότι δεν μπορούν να σωθούν θα μπορούν να περαιώνονται σε σύντομο διάστημα οι εκκρεμότητες, ώστε να μην βρίσκεται ο πτωχεύσας σε ομηρία επί χρόνια, όπως και οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι έχουν λαμβάνειν από τη διαδικασία.

Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν χρεοκόπησαν δόλια

Δίνεται επίσης η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» στον οφειλέτη που έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι δεν προέβη σε δόλια χρεοκοπία, μετά από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την εμπορική του δραστηριότητα και να απαλλαγεί από το υπόλοιπο των απαιτήσεων τρίτων.

Νέα στοιχεία που εισάγονται είναι επίσης η ευκολότερη διαδικασία αναστολής εκτέλεσης και σειράς φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

Αυτό που συνολικά μας ενδιαφέρει είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για να τελειώνουν οι υποθέσεις και να υπάρχει καθαρή κατάσταση σε εύλογο χρονικό διάστημα, τόνισε ο κ.Κοντονής.

Οικονομική στήριξη για εργατικές διεκδικήσεις

Σημαντική είναι επίσης η ενίσχυση των διαδικασιών για την χορήγηση του ευεργετήματος πενίας, ώστε να μην αποκλείονται από τις διαδικασίες πολίτες που δεν μπορούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μειώνονται έτσι οι δαπάνες που απαιτούνται για να υποβάλει κάποιος μηνύσεις ή αγωγές, καταργείται το δικαστικό ένσημο επί του ποσού της αγωγής τις αναγνωριστικές αγωγές, μειώνεται στο μισό το δικαστικό ένσημο των εργατικών αγωγών. Το τελευταίο αποτελούσε εμπόδιο στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προσφύγουν για αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών τους, λόγω των παραβόλων και των εξόδων της δίκης.

Αντίθετα, θεσμοθετείται ένα ελάχιστο παράβολο για τις περιπτώσεις που κάποιος καταθέτει αίτημα εξαίρεσης δικαστή ή αναβολής της δίκης, τα έσοδα από το οποίο θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη νομική βοήθεια προς τους παραπάνω.

Κανονικά συζητείται το νομοσχέδιο

Ο κ.Κοντονής τέλος απέρριψε τις αιτιάσεις για το «επείγον» της διαδικασίας της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή, καθώς όπως είπε οι διαδικασίες του «επείγοντος» δεν περιορίζουν τις συζητήσεις στις επιτροπές ή την Ολομέλεια της Βουλής, απλώς τις ορίζουν σε μικρότερο εύρος χρόνου.

Δεν έχει σχέση το «επείγον» με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» της ψήφισης των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως υπογράμμισε.

Σχετικά Νέα