Στ.Θεοδωράκης: Το μοναδικό πράγμα που ξέρει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάζει φόρους

theodorakis1«Η αξιολόγηση θα κλείσει με την κυβέρνηση να βάζει καινούργιους φόρους ανέφερε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του Ποταμιού,Σταυρος Θεοδωράκης.

Το Ποτάμι υπέδειξε συγκεκριμένες δαπάνες που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 3,5 δις ευρώ ετησίως αλλά εάν η κυβέρνηση δε θέλει να κόψει αυτές τις δαπάνες τότε θα βάλει και άλλους φόρους. Το ότι βάζει φόρους όμως είναι δική της επιλογή, δική της ανάγνωση του μνημονίου του Αυγούστου, επειδή δε θέλει να περικόψει τις σπατάλες και δε θέλει να προχωρήσει γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις» ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη για την πορεία της αξιολόγησης και την φοροεπιδρομή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην ατολμία των πολιτικών ως μια από τις βασικές αιτίες του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας λέγοντας: «Νομίζω ότι οι πολιτικοί μας, όχι μόνο αυτοί που κυβερνούν σήμερα αλλά και οι προηγούμενοι, εδώ και πολλά χρόνια δεν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά την κατάσταση. Κουτσουρεύουν από εδώ και από εκεί μήπως γλιτώσουν την αποδοκιμασία του κόσμου και αυτό δημιουργεί συνέχεια καινούργια προβλήματά».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απάντησε: «Ο διάλογος για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αυτά είναι δύο κόμματα που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ούτε το ένα θα ενταχθεί στο άλλο» και προσέθεσε: «Το Ποτάμι λέει ότι το καινούριο δεν είναι οι πρώην υπουργοί. Αυτή είναι η διαφωνία μας. Εμείς λέμε ότι το καινούριο είναι το νέο αίμα της πολιτικής: νέοι επιχειρηματίες, νέοι επιστήμονες, νέοι διανοούμενοι οι όποιοι πρέπει να βγουν στην πολιτική και πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία. Προφανώς υπάρχουν και κάποιοι από τους παλιούς που πρέπει να είναι παρόντες, να δώσουν τους αγώνες τους αλλά δε θα προέλθει το καινούριο από τους παλιούς υπουργούς. Aυτό αφορά και τη Νέα Δημοκρατία, αφορά και το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουν να το χωνέψουν, ας το χωνέψουν. Εμείς πάντως θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας παράλληλα για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς δε φοβόμαστε τη λέξη. Πήγα στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη των εργασιών του TAP και ήταν εκεί άνθρωποι που πριν από ένα χρόνο έσκιζαν τα λάστιχα από τις μπουλντόζες για να μην προχωρήσει το έργο. Μιλάμε για κάποιους ανθρώπους ιδεοληπτικούς που είναι σε σύγκρουση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με την επιχειρηματικότητα, με την έννοια του κέρδους, με την έννοια της παραγωγής του πλούτου. Το Ποτάμι από την αρχή λέει ότι αυτό που θα σώσει τη χώρα είναι να βάλουμε υγιείς κανόνες για να υπάρξει επιχειρηματικότητα».

Τέλος, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του παζλ μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής κίνησης τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντιμεταρρυθμιστικό και συντηρητικό κίνημα. Οι ταμπέλες δεν παίζουν κανένα ρόλο στη ζωή. Σημασία έχει τι υποστηρίζεις στην πράξη. Ο Τσίπρας λοιπόν -δυστυχώς για τη χώρα- επιμένει στο κομματικό κράτος και τον κρατισμό. Άρα, έχει αυτοεξορισθεί από το διάλογο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων».

 

Οι βασικές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν:

«Δεν υπάρχει τέλος στο φαύλο κύκλο της πολιτικής της κυβέρνησης αυτής. Κάθε εβδομάδα ακούμε για μια απόφαση η οποία θα είναι πιο οδυνηρή από την προηγούμενη. Τα επόμενα σημαντικά θα συμβούν το Οκτώβρη όταν θα έχουμε την επόμενη αξιολόγηση. Όταν η κυβέρνηση πάλι θα έχει καθυστερήσει και θα έχουμε πάλι πιέσεις. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα περικοπούν τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση μέσα σ΄ ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας να αλλάξει τις δαπάνες του κράτους θα αναγκαστεί να βάλει νέους φόρους και να κόψει συντάξεις».

«Η απερίσκεπτη κυβέρνηση βιάστηκε να συγκρουστεί με το ΔΝΤ, όταν το ΔΝΤ είναι ο βασικός μας σύμμαχος στην υπόθεση του χρέους. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμες συμμαχίες, βεβαίως είμαστε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει σε κάθε εποχή να κάνουμε εκείνες τις συμμαχίες που είναι κερδοφόρες για την εθνική μας υπόθεση».

«Ο μεγάλος αντίπαλος της Ελλάδας σε σχέση με το χρέος είναι ο Σόιμπλε. Εκεί πρέπει να χτίσουμε κάποιες συμμαχίες στο εξωτερικό ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλή ρύθμιση για το χρέος».

«Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, η σκέψη μας είναι ότι η πρώτη κατοικία, ως βασικό περιουσιακό στοιχείο, που έχει παρθεί με δάνειο θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτεί και να μην χάνουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους. Δε θα γλιτώσουν όμως κάποιοι πονηροί που έχουν πολύ μεγάλη περιουσία και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα το δικό τους κόκκινο δάνειο να γίνεται βάρος όλων».

«Το Ποτάμι είχε πάντα κοινό και κεντροαριστερό και κεντροδεξιό, μιλάμε πάντα για τους προοδευτικούς κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς».

«Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν έλυσαν ποτέ τα προβλήματα της χώρας. Μάλλον τα διόγκωσαν. Αλλά ο κόσμος πρέπει να σκέφτεται το μείγμα της διακυβέρνησης, ποιοι άνθρωποι είναι χρήσιμοι σ’ αυτή τη χώρα να διαχειριστούν τις μεγάλες υποθέσεις».

«Προσπαθώ να ενισχύσω τις επιχειρηματικές επενδυτικές δραστηριότητες στη χώρα. Αν δεν αποφασίσουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, αυτή η χώρα δε θα βγει μπροστά. Θα πρέπει όλοι να συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτούς που κινούν πραγματικά την οικονομία».

Σχετικά Νέα