Στ. Θεοδωράκης: Προτεραιότητα οι άνθρωποι που έχασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν

«Προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχασαν, αυτές τις μέρες, ό,τι είχαν και δεν είχαν και ταυτόχρονα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και να ηλεκτροδοτηθούν ξανά τα χωριά» δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Χανιά, ο Σταύρος Θεοδωράκης που επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, Αποστόλη Βουλγαράκη ενώ με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη επισκέφθηκαν στους Λάκκους, όπου πολλά σπίτια κατέρρευσαν τις τελευταίες ώρες. Τόσο οι Λάκκοι, όσο και τα γειτονικά παραμένουν χωρίς νερό, φως τηλέφωνο.

«Η κατάσταση είναι τραγική», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου έχουν ανοίξει τάφροι, έχει υποχωρήσει η άσφαλτος, γεγονός που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των χωριών από δύσκολη, έως αδύνατη, σε πολλές περιπτώσεις.

Όπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, οι βλάβες δεν μπορούν να αποκατασταθούν με ένα δύο συνεργεία που θα φθάσουν από την Αθήνα, αλλά χρειάζεται μια οργανωμένη επιχείρηση, η οποία θα ενισχυθεί όχι μόνο από την Περιφέρεια, αλλά και από το κεντρικό κράτος και την Ε.Ε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του, τον διαβεβαίωσε ότι το Ποτάμι θα πιέσει τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα τις επόμενες μέρες.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν τα τοπικά στελέχη του Ποταμιού Χρήστος Γιακουμάκης, Κωνσταντίνος Πιτσιγαυδάκης, Νίκος Φουρναράκης και Κατερίνα Φαντάκη .

Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΕΡΤ έχει ως εξής:

«Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Προφανώς, η πρώτη σκέψη είναι σήμερα στους ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι, στους ανθρώπους που θέλουν βοήθεια, στους ανθρώπους που πρέπει να τρέξει η πολιτεία να τους ενισχύσει, καθώς έχασαν τις περιουσίες τους.

Αλλά, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τα μεγάλα δημόσια έργα. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα και ελπίζουμε ότι θα γίνουν. Να πιέσουμε, γι’ αυτό υπάρχουν κονδύλια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να δεσμευτούν για τα Χανιά, ώστε να αποκαταστήσουμε κάποια μνημεία. Εδώ, η γέφυρα, είναι ένα μνημείο της Κρήτης φτιαγμένο από το 1908, από τα παλαιότερα μνημεία μαζί με τη Δημοτική Αγορά. Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να ξαναφτιαχτούν από την αρχή. Να ξεχάσουμε μετά από λίγα χρόνια αυτή τη μεγάλη καταστροφή και πρέπει στο τέλος της ημέρας να σκεφτούμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στη φύση. Δηλαδή, υπάρχει μια κλιματική αλλαγή και πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις στην Ε.Ε, ώστε αυτά τα φαινόμενα να μην είναι συνεχώς επαναλαμβανόμενα. Να παραδώσουμε τον τόπο στα παιδιά μας αλλά να τους παραδώσουμε και μια άλλη σχέση με το περιβάλλον.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα