Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση αντί για τα μεγάλα προβλήματα, ενδιαφέρεται για το κομματικό της κράτος

o-proedros-tou-potamiou-stauros-theodorakisΗ κυβέρνηση αντί να θέτει σε προτεραιότητα τα μεγάλα προβλήματα, ενδιαφέρεται για το κομματικό της κράτος τόνισε από τα Χανιά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που συνοψίζονται στο λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες λιγότεροι φόροι.

Αναφερόμενος στην οικονομία και το μεταναστευτικό είπε ότι η χώρα δυσκολεύεται, ο κόσμος περιθώρια δεν έχει, από την άλλη οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται. Τι γίνεται με όλο αυτό το πράγμα, γιατί είναι όλα συνυφασμένα μεταξύ τους.

Η χώρα είπε, θα δυσκολεύεται και η κοινωνία θα υποφέρει όσο δεν το παίρνουμε απόφαση ότι η λύση είναι οι μεγάλες αλλαγές. Απλώς το να εφαρμόζουμε τα μνημόνια κούτσα – κούτσα, σιγά – σιγά με μικρές αναβολές, ανακυκλώνουμε ουσιαστικά την κρίση. Θα πρέπει να το τολμήσουμε και αυτό είχε πει εξ αρχής το Ποτάμι, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Επιγραμματικά: Λιγότερο δημόσιο, λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες, λιγότεροι φόροι. Αν καταργήσουμε το κομματικό κράτος θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας από τα μνημόνια.

Στο θέμα του Grexit είπε: «Δεν ξέρω τι ξέρουν οι καθηγητές που εγώ δεν ξέρω. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχουμε ξεπεράσει κανέναν κίνδυνο. Θεωρώ δηλαδή ότι η χώρα είναι πάντα στην διακεκαυμένη ζώνη. Και αν δεν υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις, για να μιλάμε συγκεκριμένα τώρα. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα με την Ευρώπη και δεν προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή εάν δεν ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σαν χώρα. Σας θυμίζω ότι στην αρχή του νέου έτους, θα έχουμε την καινούργια πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν η χώρα δεν ενταχθεί, εάν κατορθώσουμε να πείσουμε ότι είμαστε άξιοι να ενταχθούμε σε αυτές τις νέες ρυθμίσεις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

AdTech Ad

Για την κυβέρνηση ανέφερε πως «δεν έχει την προτεραιότητα που θα έπρεπε να έχει. Αντί δηλαδή να έχει ως προτεραιότητα, να λύσει τα μέτωπα, να απαντήσει σε μεγάλα προβλήματα της χώρας, ενδιαφέρεται κυρίως για ρυθμίσεις προς όφελος του κομματικού της κράτους. Για συμβιβασμούς, για δευτερεύουσες αλλαγές, που όχι μόνο δεν πάνε τη χώρα μπροστά, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά την πάνε προς τα πίσω».

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας και θα πρέπει να υπάρχει εδώ μια συνευθύνη. Και όταν λέω συνευθύνη δεν εννοώ μερικά λεφτά προς τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρέπει το έχουμε πει από την αρχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα να είναι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη. Αυτό αφορά κάθε περιοχή της χώρας, αφορά όλους τους νομούς, αφορά και όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι Ευρωπαίοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σ’ ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά.

Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης προσπαθεί, αλλά προφανώς χρειάζεται μια συνολικότερη κυβερνητική προσπάθεια. Γιατί όλοι οι στόχοι που έχουμε βάλει, έχουν πέσει έξω. Και βλέπετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα νησιά. Πολλά προβλήματα στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, στα hot spots των νησιών. Και αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ότι τίποτα απ’ αυτά που λέει στους τοπικούς πληθυσμούς, στους μετανάστες στους πρόσφυγες, στις δομές, στις ΜΚΟ, στην Ευρώπη, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ολοκληρώνεται, επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

Σχετικά Νέα