Στ. Θεοδωράκης: Επιτέλους κάποιος πρέπει να παραιτηθεί για την τραγωδία

«Eίμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα. Πρέπει να έχουμε έστω και μια συμβολική παραίτηση άμεσα και να ξεκινήσει τώρα η έρευνα για το τι πήγε λάθος και ποιοι αδιαφόρησαν» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για τραγικά λάθη και παραλείψεις στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

«82 νεκροί μέχρι στιγμής, 11 στις εντατικές, δεκάδες αγνοούμενοι. Η ευθύνη είναι μεγάλη και κάπου υπάρχει. Και δεν μιλώ για τους στρατιώτες, μιλώ γι’ αυτούς που ήταν στα κέντρα των αποφάσεων. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε όσο πρέπει αντάξιους “στρατηγούς”» δήλωσε στον Alpha ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Πρέπει να υπάρξει ανάληψη ευθύνης σε πολιτικό επίπεδο» επανέλαβε, ζητώντας «να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου, μετά από τις περσινές φονικές πυρκαγιές, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας η υπουργός Εσωτερικών.

«Εμείς εδώ μιλάμε στη Βουλή για το περιβάλλον και οι μισοί χασμουριούνται και οι άλλοι μισοί αδιαφορούν» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Σε άλλες χώρες καίγονται περιοχές για μέρες και δεν έχουμε θύματα. Γιατί; Υπάρχουν άνθρωποι και τεχνολογίες που προβλέπουν το μέγεθος και τον κίνδυνο της φωτιάς. Εδώ, τις κρίσιμες ώρες, δεν άνοιξε ούτε ένας κρουνός στη Μαραθώνος. Δεν δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη» είπε.

Παράλληλα, επισήμανε πως «η ημέρα πένθους δεν έχει μόνο κλάμα. Έχει κι αποφάσεις, ότι όλα θα τα αλλάξουμε, για να μη συμβεί ξανά τέτοια μεγάλη καταστροφή».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις που υπάρχουν σε τεχνικά μέσα -οχήματα κι ελικόπτερα-, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε: «Γιατί το ανεχόμαστε; Να πάρουμε ένα μαχητικό αεροπλάνο λιγότερο Προετοιμαζόμαστε για έναν πόλεμο που ίσως δεν θα γίνει ποτέ και είμαστε κάθε χρόνο απροετοίμαστοι για έναν πόλεμο που συμβαίνει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «πρέπει η εισαγγελία να δει αν τις κρίσιμες ώρες δόθηκε ο χάρτης των επόμενων στιγμών. Να απαντηθεί το ερώτημα αν έγιναν οι σωστές προβλέψεις από την πυροσβεστική κι αν κάποιοι αδιαφόρησαν. Υπήρξαν 4 ώρες χαμένες που μας στοίχισαν 82 ανθρώπους» δήλωσε.

Σχετικά Νέα