Helpe.gr
Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Νοέ 13th, 2017

Στόχος λύση στο ζήτημα του χρέους το πρώτο δίμηνο του 2018

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα μέχρι τη συμφωνία των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και οι αποφάσεις των δανειστών για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να ληφθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα διαδεχθούν αμέσως οι διαβουλεύσεις για το χρέος, με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.

Οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η πίεση του χρόνου, δημιουργείται  αντικειμενικά από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο, στην προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, θα πρέπει τελικά να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ολοκληρωμένα (με χρηματοδότηση) στο ελληνικό πρόγραμμα. Εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις μέχρι τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς στη συνέχεια το Ταμείο θα βρεθεί ουσιαστικά με το ένα πόδι εκτός προγράμματος και θα χαλαρώσει τις πιέσεις του προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτοί γενικά είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση επείγεται να τελειώσει τη γ΄ αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, με την υπογραφή μιας «τεχνικής» συμφωνίας, με την προοπτική να υπάρξει οριστική συμφωνία, ανάλογα και με τις εκκρεμότητες που θα απομένουν, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εκτός από την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, σηματοδοτεί καθοριστικές εξελίξεις, καθώς από την επομένη μέρα αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για το χρέος.

Πρόκειται για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που έχουν αποφασιστεί στη βασική τους μορφή στο Eurogroup του Μαΐου 2016, αλλά απομένει η εξειδίκευσή τους. Στο πακέτο των μέτρων που είχε αποφασιστεί από το Eurogroup, προστέθηκε και η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία θα ενεργοποιείται κάθε φορά που υστερεί των στόχων ο πήχης της ανάπτυξης.

Το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

– Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

– Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

– Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

* Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% – 0,9%.

Η συνέντευξη Τσακαλώτου

Την πίεση του χρόνου που ασκεί η συνεδρίαση του δ.δ του ΔΝΤ τον Φεβρουάριο, υπογράμμισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ.

«Όπως ξέρετε, από το Eurogroup του Μαΐου του 2016 έχουν συμφωνηθεί τρεις δέσμες παρεμβάσεων για το χρέος. Από αυτές, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμόζονται ήδη, ενώ τα μεσοπρόθεσμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Μετά την λήξη της γ’ αξιολόγησης θα συγκεκριμενοποιηθούν και αυτά τα μέτρα, αν και ήδη μπορεί κάποιος να τα υπολογίσει χοντρικά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή ο μηχανισμός που συνδέει τα περαιτέρω μέτρα για το χρέος με τις επιδόσεις της οικονομίας στην ανάπτυξη» είπε ο υπουργός.

«Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση του ΔΝΤ τον Φλεβάρη για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο στο να είναι υπό όρους και με νέες δεσμεύσεις η ελάφρυνση του χρέους. Διότι αφενός δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια της επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αφετέρου δεν δίνει σαφήνεια στις αγορές και άρα στη δυνατότητά μας για αυτοχρηματοδότηση»τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Οι γερμανικές αντιρρήσεις

Τα συγκεκριμένα μέτρα έχει προσδιοριστεί να εφαρμοστούν από το 2019 και μετά. Ωστόσο το ΔΝΤ και η Ελλάδα θέλουν την εξειδίκευσή τους νωρίτερα, για μια σειρά από λόγους.

Το ΔΝΤ για να επανέλθει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και με χρηματοδότηση. Ήδη έχει εγκρίνει ποσό ύψους 1,8 δισ. δολάρια, αλλά θα διατεθεί μόνο εάν το χρέος κριθεί βιώσιμο και πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Γερμανία, λόγω και του ότι είχε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν ήθελε τον προσδιορισμό των μέτρων έγκαιρα, ασχέτως εάν αυτά θα εφαρμόζονταν από το 2019 και μετά. Ωστόσο ήθελε οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με χρηματοδότηση, αλλά το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση τα μέτρα για το χρέος. Πρόκειτια για ένα «φαύλο κύκλο» από τον οποίο, χαμένη βγαίνει η χώρα μας, όσο καθυτερούν οι αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη στη Γερμανία δεν υπάρχει κυβέρνηση και αν καθυστερήσει ακόμη ο σχηματισμός, είναι σε βάρος της χώρας μας, γιατί θα καθυστερήσουν και οι αποφάσεις για το χρέος. Επίσης, δεν είναι σαφής η κατεύθυνση στην οποία θα κινούνται τα μέτρα.

Η Ελλάδα θέλει τον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, επειδή αυτά θα οδηγήσουν σε ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και θα διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές. Παράλληλα θα βελτιωθεί αισθητά το κλίμα στην οικονομία, με τις προσδοκίες έλευσης επενδύσεων να ενισχύονται.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo